Sassa Buregren

Foto av:

Malin Arnesson

Jag skriver och ritar om demokrati och jämställdhet, ämnen som länge bara varit för vuxna. Av nån sorts missriktad omsorg om en lycklig barndom, har vi undanhållit barnen information om deras rättigheter (härskarteknik nr 3). Det tycker jag vi ska sluta med.

När jag gör böcker brukar jag tänka på hur det var när jag var barn och slog upp en bok. Det var bara bilderna som intresserade mig. En bok utan bilder var helt meningslös, det tyckte jag länge. Hittade jag nåt i bilderna som gjorde mig nyfiken så började jag leta i texten, läsa lite här och där och kanske ta mig igenom hela stycken. Jag gör ofta så fortfarande. Bilderna kommer först.

Så är det när jag gör böcker också. Jag ritar bilderna först, i alla fall skisserna. Det ska vara bilder på alla sidor, alltid. Sen skriver jag texten, helst i korta små stycken. Fast det går ju inte alltid. I texten ska man hitta fakta som man kan ha nytta av… som kan få en att läsa vidare… bli nyfiken… och ta reda på mer… och prova sig fram… och kanske gå ut och förbättra världen lite…

PS. Nu för tiden kan jag läsa böcker utan bilder också. I alla fall om omslaget är snyggt.

Lite fakta: Jag är uppvuxen i Hässleholm, utbildad till konstnär i Göteborg, bosatt i Bua (Hallands näst största fiskeläge). Jag har tre barn, två randiga katter och en man.

Sassa Buregren

Sassa Buregren är konstnär och författare. Hösten 2002 tilldelades Sassa Carl von Linné-plaketten av Svensk Biblioteksförening. Priset är på 50 000 kronor och så här motiverade juryn priset:
"Demokratihandboken präglas helt igenom av demokratiska värderingar och respekt för sina läsare. Den undersökande uppläggningen och det engagerande sättet att skriva gör den till verkligt spännande läsning, med en för barns möjligheter att hävda sina rättigheter rentav revolutionerande potential. FN:s konvention om Barnens rättigheter inleder och avslutar boken. Omsluten av denna börjar flickan Jorinda utforska var beslut på olika nivåer fattas och vart hon kan vända sig för aatt göra sin röst hörd och därmed utnyttja sina mänskliga rättigheter. Mot slutet av boken presenteras några av hennes medmänniskor, som tidigare - ibland med livet som insats - kämpat för allas lika värde. Möjligen kan någon överraskas av att majoriteten av dem är kvinnor och barn?"

Läs mer på författarens hemsida här

Relaterat

Demokratihandboken

Om boken

Jorinda bestämmer sig för att ta reda på hur det ligger till med demokratin. Hon skriver en lång lista med saker som hon vill ändra på. Både stora och små frågor. Men var ska hon börja? Med hjälp av mamma skriver hon först upp var någonstans hon tror att besluten fattas. Hon börjar med det som ligger närmast till hands, sin egen familj. Sen går hon vidare och vänder sig i tur och ordning till skolan, kommunen, regeringen, EU och FN. I bokens senare del får vi möta människor från olika delar av världen som har det gemensamt att de bidragit till att göra världen lite bättre än den var förut.´

Sassa Buregren

Demokratihandboken