bok

Demokratihandboken

Sassa Buregren

Författare

Beskrivning

2003-08-05
Svenska
9-12

Författare

Sassa Buregren

Demokratihandboken präglas helt igenom av demokratiska värderingar och respekt för sin läsare. Den undersökande uppläggningen och det engagerande sättet att skriva gör den till verkligt spännande läsning, med en för barns möjligheter att hävda sina rättigheter rentav revolutionerande potential. FN:s konvention om Barnens rättigheter inleder och avslutar boken. Omsluten av denna börjar flickan Jorinda utforska var beslut på olika nivåer fattas och vart hon kan vända sig för att göra sin röst hörd och därmed utnyttja sina mänskliga rättigheter. Mot slutet av boken presenteras några av hennes medmänniskor, som tidigare - ibland med livet som insats - kämpat för allas lika värde. Möjligen blir någon överraskad av att majoriteten av dem är kvinnor och barn." Det är sällan efterfrågan på en faktabok inte avtar, men så är det med Demokratihandboken som kommer ut i ny reviderad utgåva, uppdaterad med den senaste utvecklingen i Eu, de nya svenska ministrarna med mera. Sassa Buregren är mångsysslare; konstnär, illustratör, författare och lärare i Lilla Varbergsakademin. Carl von Linné-plaketten 2002 tilldelas Sassa Buregren för Demokratihandboken. Hon har tidigare givit ut Tecken på papper, 1995, tillsammans med sin bror Björn Thomasson. Hennes faktabok Vem är jag? Släktforskning för barn, kom ut 1998. Båda är utgivna av Alfabeta.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2003-08-05

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129659412

Antal Sidor

56

Ryggbredd (mm)

8

Höjd (mm)

240

Vikt (kg)

0.307

Bredd (mm)

190

 

Demokratihandboken

Om boken

Jorinda bestämmer sig för att ta reda på hur det ligger till med demokratin. Hon skriver en lång lista med saker som hon vill ändra på. Både stora och små frågor. Men var ska hon börja? Med hjälp av mamma skriver hon först upp var någonstans hon tror att besluten fattas. Hon börjar med det som ligger närmast till hands, sin egen familj. Sen går hon vidare och vänder sig i tur och ordning till skolan, kommunen, regeringen, EU och FN. I bokens senare del får vi möta människor från olika delar av världen som har det gemensamt att de bidragit till att göra världen lite bättre än den var förut.´

Sassa Buregren

Demokratihandboken

Relaterat

Fluff

Om boken

Fluff! ropar jag.
FLUFF! skriker jag.Fluff, gråter jag.Men du är borta.Om man har en liten kanin som man älskar över allt annat är det lätt att tänka på alla faror som lurar. Skator med vassa näbbar, hungriga örnar och fästingar i gräset. Nej, då är det säkrast för en liten kanin som Fluff att stanna hemma, inne i sin trygga bur. Men på sommarens soligaste dag händer det värsta. Fluff tar ett skutt ut genom dörren – in i det höga gräset – och är försvunnen. Nu börjar sökandet efter en liten, vit och fluffig kanin. Han måste hittas! Fast tänk om Fluff inte alls är borta, bara någon annanstans? Och tänk om det finns mer att hitta, där ute i det fria?Prisbelönta Annica Hedin skildrar mästerligt och finurligt något så sorgligt som att tappa bort ett husdjur. Och kan man skydda den man älskar mot allt som är farligt? Med färgsprakande och uttrycksfulla illustrationer av Erik Svetoft.

Annica Hedin, Erik Svetoft

Fluff