bok

Demokratihandboken

Sassa Buregren

Författare

Beskrivning

2003-08-05
Svenska
9-12

Författare

Sassa Buregren

Demokratihandboken präglas helt igenom av demokratiska värderingar och respekt för sin läsare. Den undersökande uppläggningen och det engagerande sättet att skriva gör den till verkligt spännande läsning, med en för barns möjligheter att hävda sina rättigheter rentav revolutionerande potential. FN:s konvention om Barnens rättigheter inleder och avslutar boken. Omsluten av denna börjar flickan Jorinda utforska var beslut på olika nivåer fattas och vart hon kan vända sig för att göra sin röst hörd och därmed utnyttja sina mänskliga rättigheter. Mot slutet av boken presenteras några av hennes medmänniskor, som tidigare - ibland med livet som insats - kämpat för allas lika värde. Möjligen blir någon överraskad av att majoriteten av dem är kvinnor och barn." Det är sällan efterfrågan på en faktabok inte avtar, men så är det med Demokratihandboken som kommer ut i ny reviderad utgåva, uppdaterad med den senaste utvecklingen i Eu, de nya svenska ministrarna med mera. Sassa Buregren är mångsysslare; konstnär, illustratör, författare och lärare i Lilla Varbergsakademin. Carl von Linné-plaketten 2002 tilldelas Sassa Buregren för Demokratihandboken. Hon har tidigare givit ut Tecken på papper, 1995, tillsammans med sin bror Björn Thomasson. Hennes faktabok Vem är jag? Släktforskning för barn, kom ut 1998. Båda är utgivna av Alfabeta.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2003-08-05

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129659412

Antal Sidor

56

Ryggbredd (mm)

8

Höjd (mm)

240

Vikt (kg)

0.307

Bredd (mm)

190

 

Lilla feministboken

Om boken

En nödvändig bok som ställer många viktiga frågor, lättfattligt berättar bitar ur feminismens historia och ger en rad handfasta tips på hur man själv kan påverka sin situation. Ingjuter en välbehövlig dos självförtroende i unga tjejer. När Ebba äter frukost får hon plötsligt syn på en bild i tidningen. Det är åtta gubbar i kostym. Världens mäktigaste står det. Är det de som bestämmer i världen? Varför är det inga kvinnor med på bilden?
Det här verkar så konstigt att Ebba sätter igång en utredning. Vill inte kvinnor bestämma? Får inte kvinnor bestämma? Har det alltid varit så?

På vägen får hon lära sig hur kvinnor hade det på mormors mormors tid, vad hennes egen mamma gjorde för att uppfostra henne så jämlikt som möjligt, vilka kvinnliga ledare det egentligen finns och har funnits i världen, men också en rad handfasta tips på hur hon kan få sin egen stämma hörd i olika sammanhang. Sassa Buregren skriver lättfattligt och pedagogiskt om ett viktigt ämne. Boken är rikt illustrerad, både med Sassas svartvita teckningar och foton. "Om flera följer tipsen i boken kan vi se fram emot en spännande höst - våra folkvalda och andra makthavare lär inte få en lugn stund."
Hallands Nyheter om Demokratihandboken Sassa Buregren är bildpedagog, konstnär, författare och lärare i Lilla Varbergsakademin. År 2002 tilldelades hon Carl von Linné-plaketten för Demokratihandboken.

Sassa Buregren

Lilla feministboken

Relaterat