Charlotta Cederlöf

Foto av:

Ann Ek
Charlotta Cederlöf är född 1965 i Falun och uppvuxen i Gävle. Hon radiopratar, skriver krönikor och böcker och bor numera i Stockholm. Tidigare har Charlotta arbetat som allt från andreblekare på Korsnäs AB till journalist och kock. Hon har bland annat konstutbildningar både på folkhögskola och universitet, praktisk svenska på universitetet, keramikutbildning, radioutbildningar bakom sig.

I år debuterar Charlotta som ungdomsbokförfattare. Sverige-Finland. En kärlekshistoria är en bitsk, befriande rolig och snabb historia om kärlek och hockey – och lite Finland. Hon har tidigare kommit ut med en diktsamling, Tusen år och två minuter, och två romaner, Och likväl rör hon sig och Hello Love!.

På frågan varför hon blev författare svarar hon: ”Vad eljest skola jag göra? En ventil som jag fick äran att vädra.” Charlotta skriver för att läsas och för att få folk att förstå att det kan vara för jävligt ibland, men att de inte är ensamma. Hennes texter färgas av den hon är – en melankolisk tjej med stort hjärta och mycket humor. Inspirationskällan är unga människor och deras vilja att leva. Hennes favoritförfattare är Gabriel Garcia Marquez.

När hon inte skriver tittar hon på fotboll (Charlotta är bajenfan), läser brittiska kriminalförfattare, broderar och läser utländska dagstidningar.

Relaterat

Sverige - Finland

Om boken

Nu är allting som vanligt igen, mitt rum är bajsbrunt och det varken snöar eller regnar ute utan nåt mitt emellan. Men jag har ett glas med spår av torkad juice på nattduksbordet och ett telefonnummer på anslagstavlan, och det måste väl betyda nånting. Sara är nära att ge upp, hennes kille Henke Larsson, inte fotbollsproffset, alltså, utan Henke Larsson i 8B, är snygg men dötrist. Och ännu tristare blir han när Sara träffar Veijo, som spelar i det finska hockeylaget som kommer till stan. Hon kan inte glömma Veijo, hon måste åka och hälsa på honom, kosta vad det kosta vill! En bitsk, rolig och snabb historia om kärlek, kompisar, killar, hockey - och lite Finland.

Charlotta Cederlöf

Sverige - Finland