Magda Eggens

Foto av:

Malin Gezelius

Magda Eggens (1924–2016) var författare och förintelseöverlevare.

Det finns de som menar att Magda Eggens inte hade sett vad hon hade sett. De förnekar förintelsen. Det är dessa som tvingat flickan som överlevde Auschwitz och hamnade i Sverige att öppna minnets dörrar, så att vi aldrig glömmer.

Tusentals skolelever har hört Magda berätta om hur hon som lycklig tonårsflicka förvandlades till ett nummer utan identitet, utan själ. Stilla och sakligt berättar hon om hur allt togs ifrån henne, om den fruktansvärda tiden i förintelselägret Auschwitz, om ofattbar grymhet och lidande, men också om livsvilja, kärlek och gemenskap. Hösten 1992 kom Magda Eggens första bok, ...vad mina ögon har sett, skriven i samarbete med Rose Lagercrantz. Här skildrar hon sin barndom i Ungern, färden till koncentrationslägret, förnedringen och fasorna.

I sin andra bok, Ingen väg tillbaka, fortsätter Magda Eggens sin berättelse om ankomsten till Sverige 1945 med de vita bussarna. 1995 kom Magda Eggens tredje bok, ungdomsromanen Aldrig mera krig, Emma!, som handlar om de tre syskonen Emma, Lazlo och Tomas som överlever bombattackerna och de ungerska nazisternas förföljelser i krigets Budapest.

1997 kom den fjärde boken Om stenarna kunde tala. Här berättar hon om sitt barndomshem, där hon tryggt och ombonat levde med sina föräldrar och småsystrar. Utanför landets gränser mullrade kriget och Hitlers vilda röst skrämde i radion, men inte kunde väl ondskan nå till den ungerska landsbygden? Det gjorde den. Sakta och försåtligt inskränktes judarnas rättigheter: De förlorade rätten till utbildning, till att äga mark, till att gifta sig med den de ville och så vidare. Till slut föstes de in i boskapsvagnar och fördes till ghettot och vidare till koncentrationsläger och döden.

1998 kom Du måste berätta och 1999 Vad mina ögon sett. Magda Eggens överlevde allt det fasansfulla hon beskriver och hon har gjort till sin livsuppgift att varna omvärlden: Det får aldrig hända igen. Vi får aldrig glömma.

Vi måste fly!, 2000, handlar om Peter och hans föräldrar som tvingas fly undan kriget och det kommunistiska förtrycket i Ungern 1956. De hamnar i Sverige och Magda Eggens skildrar den första tiden i det nya landet där alla pratar ett nytt konstigt språk och där Peter inte känner igen någonting. Många barn i dagens Sverige kan känna igen sig i utanförskapet och språklösheten som beskrivs.

I Ska det aldrig bli fred? fortsätter Emma sin berättelse från Aldrig mera krig, Emma! och här knyts alla trådar i Magda Eggens tidigare böcker samman.

Magda Eggens fick flera utmärkelser för sina insatser, bland annat H.M. Konungens medalj Illis Quorum i 8:e storleken 1999, för "betydelsefulla insatser bland barn och ungdom mot rasism och främlingsfientlighet".

Relaterat

Om stenarna kunde tala

Magda Eggens

Om stenarna kunde tala

Ensammast i världen

Om boken

Övergiven och ensammast i världen ser den lilla kattungen hur människorna åker till stan efter sommarlovet. Vart ska den ta vägen? Ingen mat, ingen varm korg att sova i. Magda Eggens fortsätter att skriva om de utsatta flyktingbarnen - nu i bilderbokens sagoform. Den lilla kattungen blir lämnad när familjen flyttar till stan. "Den klarar sig säkert. Katter har ju nio liv", säger pappan hjärtlöst. Och den lilla svarta katten med vita tassar söker förgäves finna mat och husrum. Grannens hundar jagar bort den. Grannkatten vill inte dela med sig av maten. I skogen skjuter jägare vilt. Och elaka fåglar försöker skrämma bort den ur den vackra trädgården. Längtansfullt ser han hur en liten vit kattunge pysslas om av vänliga människor - som lyckligtvis till slut förstår att en liten svart kattunge med vita tassar också behöver tas om hand. Och vem kan motstå Tord Nygrens rörande kattbilder!? Magda Eggens är en av överlevarna från förintelselägren i Polen och Tyskland. Hon har gjort det till sin livsuppgift att upplysa framför allt skolbarn i hela Sverige om de fasor som utspelade sig under andra världskriget. Hon berättar om sitt eget liv, men också om några nära släktingars liv och upplevelser efter kriget. Alltid med budskapet: Detta får inte hända igen! Tord Nygren är virtuosen bland svenska barnboksillustratörer och behöver väl ingen särskild presentation. Han har gjort allt - i år förutom Magdas bok på Rabén & Sjögren Birgitta, Birgitta och En midsommarnattsdröm. Andra böcker av Magda Eggens: Vad min ögon sett, 1992 Ingen väg tillbaka. 1994 Aldrig mera krig, Emma!, 1995 Om stenarna kunde tala, 1997 Du måste berätta, 1998 Vi måste fly!, 2000 Ska det aldrig bli fred!, 2001

Magda Eggens, Tord Nygren

Ensammast i världen