Per Olov Enquist

Foto av:

Magnus Liam Karlsson

Per Olov Enquist 1934-2020. Han föddes 1934 i Hjoggböle i Bureå församling i Västerbotten. Han tog en fil.mag. i Uppsala och var verksam som kritiker i bl a Svenska Dagbladet och Expressen.
Han debuterade med Kristallögat 1961 och tre år senare fick han sitt genombrott med den historiska romanen Magnetisörens femte vinter som även har filmatiserats. Enquist slog igenom internationellt 1968 med Legionärerna som översattes till ett tiotal språk och belönades med Nordiska Rådets pris. Romanen filmades 1970 i regi av Johan Bergenstråhle.

Bland Enquist övriga böcker kan nämnas Färdvägen, Hess, Mannen i båten, Sekonden, Berättelser från de inställda upprorens tid, Musikanternas uttåg, Kapten Nemos bibliotek samt Kartritarna.

Hans roman Livläkarens besök tilldelades Augustpriset 1999, och i Frankrike fick den pris som bästa utländska roman år 2001.

Två år efter sin stora succé med Livläkarens besök utkom Lewis resa, en roman om Lewi Pethrus, en av de största gestalterna i svensk historia. Lewis resa är 1900-talet sett genom den kameralins man kallar väckelsen.

1975 gjorde Enquist sin sensationella debut som dramatiker med Tribadernas natt, om en episod i Strindbergs liv. Sedan urpremiären i september 1975 på Dramaten i Stockholm har pjäsen översatts till mer än tjugo språk och spelats över hela världen. Enquist har vidare skrivit dramerna Till Fedra, Från regnormarnas tid, I lodjurens timma och Bildmakarna, som uruppfördes på Dramaten i regi av Ingmar Bergman.

1985 svarade Enquist för manuset till TV-serien Strindberg. Ett liv. 1995 regisserade han en TV-produktion av sin pjäs Magisk cirkel. Han har också ägnat sig åt att översätta och bearbeta klassiker som Schillers Maria Stuart och Ibsens Rosmersholm samt skrivit manus till två filmer av Jan Troell, Il Capitano och Hamsun.

Hösten 2008 gav Enquist ut Ett annat liv, en memoarbok som med humor, värme och nyfikenhet beskriver ett livsöde som format ett av vår tids stora författarskap. Ett annat liv belönades med Augustpriset i klassen Årets svenska skönlitterära bok med motiveringen:

"I sin nya bok förenar Per Olov Enquist en självbiografisk skröna med ett stycke självupplevd litteraturhistoria och en självbekännelse i tragikomedins form: han borrar sig ned mot en smärtpunkt i jaget och tar oss med på en infernalisk resa som trots allt får ett lyckligt slut. Det är en modig bok, som sträcker sig från Hjoggböle i Västerbotten till Broadway i New York City, med konstnärskapets destruktiva och kreativa livslinje i centrum."

Utmärkelser:

Nordiska rådets litteraturpris (Legionärerna), 1969
Aniarapriset 1976
Eyvind Johnson-priset 1993
Samfundets De Nios stora pris 1994
Ivar Lo Johansson personliga pris 1995
Stiftelsen Selma Lagerlöfs Litteraturpris 1997
Augustpriset (Livläkarens besök), 1999
Corinnepriset (Boken om Blanche och Marie) 2005
Augustpriset (Ett annat liv), 2008
Österreichischen Staatspreis für Europäische Literatur 2009
Svenska Akademiens Nordiska Pris 2010 


 

Relaterat

De tre grottornas berg & Den tredje grottans hemlighet

Om boken

Den första mannen, han som liknade en dödskalle, stod några ögonblick alldeles stilla och fixerade barnen. Han hade haft en pistol i handen och en kalasjnikov på ryggen; nu höjde han långsamt pistolen, sänkte den sedan, stoppade in den i hölstret. Ingen av de andra tre männen rörde sig.

- Välkomna till Helgeboda, sa morfar.

Barnen såg med en gång att detta var fel sak att säga. Helt fel. De fyra männen log inte. Rörde inte min.

Det här är de alldeles sanna berättelserna om hur fyra modiga och kloka barn lyckas rädda både sig själva och sin morfar från några katastrofala expeditioner till De tre grottornas berg. Det är klassiska äventyr berättat med humor och värme, lika roliga att läsa högt som att läsa själv.

Per Olov Enquist är flerfaldigt prisbelönad för sina romaner och sin dramatik. Den första barnboken De tre grottornas berg har översatts till 22 språk och tilldelats Die Zeits pris "Luchs" för bästa barnbok i Tyskland.

Per Olov Enquist, Leonard Erlbruch

De tre grottornas berg & Den tredje grottans hemlighet

Den tredje grottans hemlighet

Om boken

Marcus, nio år, har tre stora talanger: enhandsapplåd, stå skyltdocka och gråta i mörkret. Kanske ska han få användning för dem när han och hans kusiner Mina och Gabriel ställs inför en till synes omöjlig situation, den som leder till slutuppgörelsen med de ryska knarksmugglarna och deras svarta helikopter på toppen av De tre grottornas berg.

Barnen är på besök i morfars sommarhus i Helgeboda, i västra Värmland, och en dag finner de ett stort övergivet tält dolt i skogen vid sjöns strand. Något är fel. Något hotfullt avtecknar sig. En karta i ett sönderrivet exemplar av den litauiska utgåvan av morfars första barnbok leder upp till berget som de för fyra år sedan upptäckte, och till den tredje grotta som de aldrig fick gå in i, och som beboddes av en björn.
Marcus, Gabriel och Mina tvingas anträda en ny expedition, ledsagad av en nu ganska skraltig morfar som mest är till besvär. Men de får överraskande tre vänner, tre djur som i den dramatiska slutuppgörelsen står vid deras sida. Det är björnen, vargen och den svarta ormen. Och sist men inte minst: den ofattbart tappra hunden Pelle, som till sist övertar ledningen av deras modiga kamp.

Per Olov Enquists första barnbok, De tre grottornas berg, översattes till 22 språk, och fick tidningen Die Zeits stora pris "Lucs" för årets bästa barnbok i Tyskland. Denna hans andra barnbok, Den tredje grottans hemlighet, är ett klassiskt äventyr berättat med humor och värme, lika roligt att läsa högt som att läsa själv.

Per Olov Enquist

Den tredje grottans hemlighet