Elsa Falk

Media

Pressbilder

Jag är född på Allmänna BB i Stockholm i februari 1967. Min mamma påstår att jag var ett mycket snällt barn. Jag har alltid varit intresserad av musik, så när det var dags att välja skola blev det först Adolf Fredriks musikskola och sen Södra Latins musiklinje. Min tanke var att jag efter gymnasieutbildningen skulle söka vidare in på Musikaliska Akademin. Så blev det dock inte. En tv-producentutbildning på Nordisk Television (senare TV4) kom i vägen.

Jag har jobbat med tv sedan jag fyllde 20 år. Jag hade nöjet att få vara med när kommersiell tv på allvar drog igång i Sverige. Vi gjorde kanske inte så bra program alla gånger, men vi lärde oss kvickt och hade roligt på vägen. Under åren som gått har jag mer och mer specialiserat mig på idéutvecklig och produktion av tv-program för barn och ungdom. Jag jobbar också gärna med s.k. "featureprogram", alltså program som tar upp ämnen i området "fakta och fritid". De senaste åren har gränserna mellan olika kultur- och mediaområden suddats ut. Jobbar man med ett tv-program är det naturligt att man även skriver en bok, eller producerar en cd-rom i anslutning till programmet. Min författardebut är ett exempel på en sådan trend i tiden. När mitt produktionsbolag Papadam Television fick möjlighet att producera tv-programmet Fixat! så föll det sig naturligt att även skriva en bok med samma namn och ämne.

När jag inte är på jobbet försöker jag hålla reda på mina två söner. Det är inte alltid det lättaste! Små pojkar har mycket spring i benen. Den tredje mannen i hushållet heter Peder, honom är jag sedan 10 år gift med. Jag är också medlem i Gustaf Sjökvists Kammarkör. Det är verkligen en lisa för skälen med musik! Med mitt arbete vill jag inspirera och väcka nyfikenhet! Tänk vad mycket bra saker man kan lära sig och vad lätt det går, om man får kunskapen presenterad för sig på ett enkelt och roligt sätt. Själv hittar jag mycket av min inspiration i musiken. Att umgås med intressanta kollegor och kamrater är också ett sätt att finna inspiration och att läsa bra litteratur naturligtvis. Jag läser gärna böcker skrivna av Joyce Carol Oats. En och annan deckare slinker också ned då och då, favoritförfattaren på deckarområdet är Leif GW Persson. Att laga mat eller påta i trädgården är också saker som både gör mig avkopplad och inspirerad. När det gäller mat är jag periodare. Just för tillfället lagar jag gärna asiatisk. Vågar påstå att det är restaurangklass på mina koreanska revbensspjäll med gurk-kimchi. Annars är jag trogen det italienska köket. Doften av rosmarin, vitlök och citronskal kan göra mig knäsvag!

Relaterat

Fixat!

Om boken

SVT:s nya satsning Fixat! är en mix av Sommartorpet och Äntligen hemma - för barn! Här är boken. Boken är, liksom tv-programmet, en inspiration för alla barn som gillar att bygga, pyssla, sy och fixa. Här hittar man enkla pyssel, som man gör av det man har hemma, och mer utmanande fix som håller hela familjen sysselsatt i flera dagar. Boken är upplagd som en handbok i tydliga steg-för-steg-beskrivningar för stora och små fix, till exempel på hur man bygger en lådbil och hur man enkelt fixar till sina gamla jeans. Foton på de färdiga fixen varvas med illustrationer. Barnen från tv-serien finns med i boken och delar med sig av sina tips. Ur innehållet: Sy en kudde till din hund Bygg ett fint kaninhus Klä om din stol Gör en vacker mosaikspegel Lätt att odla och som växer snabbt Inbjudningskort och den godaste festmaten Elsa Falk är producent för tv-programmet och Charlotte Sifvert är redaktör. Båda har lång erfarenhet av att producera barn-tv. Detta är deras första bok. Ålder: 9-14 år

Elsa Falk, Charlotte Sifvert, Catharina Tham

Fixat!