Charlotte Glaser Munch

Foto av:

Kari Løvaas

Charlotte Glaser Munch, född 1972, bor i Oslo. Hennes mamma Liv Glaser är pianist och hennes pappa Carsten E Munch är filmmakare och kulturchef i Bærum kommun. Som tjugoåring gick hon på skrivarutbildning i Bø i Norge. Hon tycker själv att hon var för ung.

Under fyra år bodde hon i Köpenhamn och studerade litteraturvetenskap, film- och mediavetenskap och teaterhistoria. 1998 avbröt Charlotte sina studier för att starta manusgruppen Fabula Rasa tillsammans med fem andra manusförfattare. Hon har skrivit flera filmmanus.
Charlotte har även jobbat som filmrecensent i Natt&Dag, skrivit artiklar i filmtidsskriften Z samt i Utflykt, Aftenposten och Morgonbladet. Hon är sedan 1997 frilansskribent i filmtidsskriften Film & Kino.

2001 debuterade Charlotte med Trollslag. Samma år fick hon även Blunk - en jenteguide publicerad på Kagge förlag, en bok hon skrev tillsammans med Kari Joynt. 2002 kom hennes andra ungdomsroman - Det du ser.
2001 fick Charlotte Glaser Munch Riksmålspriset - ett litteraturpris som delas ut årligen.

Relaterat

Trollslag

Om boken

Stark debut av lovande norsk författarinna!

Kaya, 16 år, känner sig ensam och övergiven sedan mamman dog för ett år sedan. Det är så mycket hon behöver prata om.

"Mamma min!" skriver Kaya i sin dagbok. "Jag saknar dig. Ibland är det alldeles omöjligt att klara av livet på egen hand ..."
Pappan har nog av sin egen sorg. Kaya har ingen annan än dagboken att anförtro sig åt. Där berättar hon om sina kompisar och om killar, om sin saknad och längtan efter mamman, som bara försvann när Kaya behövde henne som mest. Kanske det är hennes fel att mamman dog. Kaya slutar nästan att äta, inleder ett destruktivt förhållande med en kille som egentligen är helt fel för henne.

"Käraste min mamma! Hjälp mig. Jag sjunker. Enda anledningen till att jag orkar lyfta pennan är att det är en länk till dig. Ordna med ett trollslag som vänder på allting ..."

Men så småningom kommer Kaya till insikt om att hon måste gå vidare. Fokusera på sig själv, kunna minnas sin mamma utan att hela tiden tänka på att hon aldrig kommer tillbaka. "Jag vill leva. Trots att du är död, min älskade och enda mamma."

Charlotte Glaser Munch

Trollslag