Robert Harnum

Foto av:

Okänd

Robert Harnum föddes i Maine 1947 och utbildade sig på Maines universitet. Han var emot kriget i Vietnam och emigrerade till Kanada där han fortsatte sina studier vid Toronto universitet och Laval universitet. Samtidigt ägnade han sig åt en musikalisk karriär. Robert Harnum har varit lärare på flera universitet. Hans roman Exile in the Kingdom (2001) publicerades i Frankrike och Kanada med titeln La Dernière Sentinelle och är hans första bok som blev publicerad i USA. Hans andra romaner, Le Festin des Lions (1998; The Feast of the Lions), Poursuite (2001; Continuation), och Une Rhapsodie Américaine (2002) har bara publicerats i Frankrike och Kanada.

Robert Harnum skrev boken Den siste väktaren långt före dagens ofta hemska och tragiska rubriker. Då trodde han att han såg en utveckling som var omöjlig att värja sig emot, en ökande känsla av främlingskap hos våra barn som endast kunde ha ett logiskt slut. Det slutet har vi nu nått.

Robert Harnum är en amerikansk författare som under lång tid inte publicerades i USA, men som 2001 kom ut med romanen Den sista väktaren. I denna roman upplever och ser vi genom en ung pojkes ögon de mest synliga och desperata symptomen av våra barns främlingskap - den likgiltiga färden in i kallt, oberäknat våld. Även i Maine, där Harnum själv bor, växer våldet för var dag.

Relaterat

Den sista väktaren

Om boken

Philip har allt en amerikansk drömkille ska ha, han är snygg och populär och han är basketstjärna. En dag står han plötsligt i skolans korridor med en AK-47a och mejar ner sina skolkamrater. På en iskall och exakt prosa låter Harnum läsaren följa Philips väg fram till massakern och månaderna efter, i häktet och under rättegången. Det är en skrämmande berättelse som väcker många frågor. Vem är den sista väktaren - pojken? Vad betyder det? Vad är det han vaktar? Boken är skriven flera år innan de fruktansvärda skolmassakrerna och den amerikanska titeln var ursprungligen The Patriot. Tyvärr har verkligheten överträffat fiktionen - igen.

Robert Harnum

Den sista väktaren