Börje Isakson

Media

Pressbilder

Jag är född redan 1939 och har skrivit böcker för barn och ungdomar, sedan 1971. Dessutom har jag arbetat som journalist sedan 1960, bland annat på Teknikens värld, Månadsjournalen (som nu är nedlagd) och Dagens Industri.

 Många av mina böcker handlar om historiska händelser. Det beror på att jag är väldigt nyfiken på vad som gjort att världen ser ut som den gör och varför vi människor gör - och har gjort - som vi gjort. De flesta av mina senaste böcker är påhittade historier ur historien där jag varit mycket noga med att låta det som händer stämma med vad vi om den tiden och det som hände. För säkerhets skull har jag också lagt till faktarutor om tiden, hur man levde, vilka redskap man använde och annat. Men jag tycker samtidigt att det är viktigt att själva berättelsen är spännande och intressant. Den ska man kunna läsa utan att egentligen bry sig om historia.

En av böckerna här är en ren faktabok, Drakar, dinosaurier och andra monster. Den skrev jag därför att jag själv undrade varifrån alla drakar kommer. De finns ju i mängder av sagor och berättelser, men i verkligheten har det aldrig funnits några drakar. Så varför har människor hittat på dem?

Relaterat

När ryssarna kom

Om boken

Clara Sophia Lindhe är 14 år 1719. Hon är av en fin familj som lever på Skeppsbron i Stockholm. Genom Clara Sophias berättelse får vi uppleva ett fattigt Stockholm som kryllar av soldater och ett land som är mittemellan krig. Kung Karl har precis blivit skjuten och Görtzen ska hängas. Det är också en tid då kvinnor inte har några rättigheter. Clara Sophias pappa vill gifta bort hennes äldre syster Irene med den gamle fete grosshandlaren Burtén, men Irene har bara ögon för en viss löjtnant. Clara Sophia själv drömmer om den enkla bondpojken Mikael Smedman ... En dagbok som man inte kan lägga ifrån sig, för hur ska det gå för stackars Irene? Och varför vill inte ryssarna sluta fred nu när kriget borde vara över? Och vad ska Clara Sophia göra med sina känslor för Mikael Smedman? Smäktande romantik, krig och klasskillnader i en både lärorik och underhållande dagbok. Boken ingår i Rabén & Sjögrens historiska dagboksserie tillsammans med bland andra Lena Kallenbergs Rackarns dotter och Bo R Holmbergs Drängen i Klingre.

Börje Isakson

När ryssarna kom