Bränn häxan!

En berättelse om den stora häxjakten på Södermalm i Stockholm 1675-1676

Börje Isakson

Författare

Tord Nygren

Illustratör

Beskrivning

1998-09-01
Svenska

Författare

Börje Isakson

Illustratör

Tord Nygren

Detaljer

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

1998-09-01

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129645200

Antal Sidor

74

Vikt (kg)

0.418

 

När ryssarna kom

Om boken

Clara Sophia Lindhe är 14 år 1719. Hon är av en fin familj som lever på Skeppsbron i Stockholm. Genom Clara Sophias berättelse får vi uppleva ett fattigt Stockholm som kryllar av soldater och ett land som är mittemellan krig. Kung Karl har precis blivit skjuten och Görtzen ska hängas. Det är också en tid då kvinnor inte har några rättigheter. Clara Sophias pappa vill gifta bort hennes äldre syster Irene med den gamle fete grosshandlaren Burtén, men Irene har bara ögon för en viss löjtnant. Clara Sophia själv drömmer om den enkla bondpojken Mikael Smedman ... En dagbok som man inte kan lägga ifrån sig, för hur ska det gå för stackars Irene? Och varför vill inte ryssarna sluta fred nu när kriget borde vara över? Och vad ska Clara Sophia göra med sina känslor för Mikael Smedman? Smäktande romantik, krig och klasskillnader i en både lärorik och underhållande dagbok. Boken ingår i Rabén & Sjögrens historiska dagboksserie tillsammans med bland andra Lena Kallenbergs Rackarns dotter och Bo R Holmbergs Drängen i Klingre.

Börje Isakson

När ryssarna kom

 

Ensammast i världen

Om boken

Övergiven och ensammast i världen ser den lilla kattungen hur människorna åker till stan efter sommarlovet. Vart ska den ta vägen? Ingen mat, ingen varm korg att sova i. Magda Eggens fortsätter att skriva om de utsatta flyktingbarnen - nu i bilderbokens sagoform. Den lilla kattungen blir lämnad när familjen flyttar till stan. "Den klarar sig säkert. Katter har ju nio liv", säger pappan hjärtlöst. Och den lilla svarta katten med vita tassar söker förgäves finna mat och husrum. Grannens hundar jagar bort den. Grannkatten vill inte dela med sig av maten. I skogen skjuter jägare vilt. Och elaka fåglar försöker skrämma bort den ur den vackra trädgården. Längtansfullt ser han hur en liten vit kattunge pysslas om av vänliga människor - som lyckligtvis till slut förstår att en liten svart kattunge med vita tassar också behöver tas om hand. Och vem kan motstå Tord Nygrens rörande kattbilder!? Magda Eggens är en av överlevarna från förintelselägren i Polen och Tyskland. Hon har gjort det till sin livsuppgift att upplysa framför allt skolbarn i hela Sverige om de fasor som utspelade sig under andra världskriget. Hon berättar om sitt eget liv, men också om några nära släktingars liv och upplevelser efter kriget. Alltid med budskapet: Detta får inte hända igen! Tord Nygren är virtuosen bland svenska barnboksillustratörer och behöver väl ingen särskild presentation. Han har gjort allt - i år förutom Magdas bok på Rabén & Sjögren Birgitta, Birgitta och En midsommarnattsdröm. Andra böcker av Magda Eggens: Vad min ögon sett, 1992 Ingen väg tillbaka. 1994 Aldrig mera krig, Emma!, 1995 Om stenarna kunde tala, 1997 Du måste berätta, 1998 Vi måste fly!, 2000 Ska det aldrig bli fred!, 2001

Magda Eggens, Tord Nygren

Ensammast i världen

Birgitta Birgitta

Om boken

År 2003 firas både i Sverige och internationellt 700-årsjubileet av den heliga Birgittas födelse. Hon blev helgonförklarad år 1391, och år 1999 blev hon av påven Johannes Paulus förklarad som ett av Europas tre kvinnliga skyddshelgon. Hon är alltså AKTUELL! Och hennes levnadsöde är värt att berätta. I den här boken berättas det av hennes lekkamrat - och senare piga - Britta, som följer henne överallt - till Ulfåsa, till Rom, till Jerusalem. Hon snyter hennes barn, hon hjälper till i sjukstugan och hon kommenterar lite syrligt hennes storslagna politiska ambitioner. Birgitta gifts bort vid tretton års ålder och föder åtta barn. Efter makens död blir hennes gudomliga uppenbarelser allt fler och hon försöker tillrättavisa såväl sin släkting kung Magnus och hans drottning Blanka som de engelska och franska kungarna. Påven försöker hon flytta från Avignon tillbaka till Rom. Birgitta levde i ett Europa som härjats av digerdöden. Medvetenheten om Guds straff och helvetets väntande kval förföljde henne ständigt. Hon dog i Rom 1373. Tre år tidigare hade påven stadfäst hennes nunneorden i Vadstena. Heliga Birgitta var en handlingskraftig kvinna med stora visioner om ett bättre samhälle på jorden. I den här boken berättas inte bara om henne utan också i ett antal faktasidor om medeltiden, om drottning Blankas hov, om digerdöden, om pilgrimsvandringar, korstågen och påvarna i Avignon.

Cecilia Sidenbladh, Tord Nygren

Birgitta Birgitta

Relaterat