Jonas Leksell

Foto av:

Cato Lein

"Hörrö Jonas, jag såg dej på TV igår. Du var dålig."
Den lilla kortrecensionen fick jag höra i Borlänge, där jag kommer ifrån, av en okänd kille. Jaja, ni vet det där med profeter och hemstäder och så.

Det blir faktiskt till att lära sej att ta lite udda kritik när man är med på TV ibland. Det gäller att tänka att ja, jag kanske var lite dålig på igår; men det betyder ju inte att hela jag är dålig. Det finns andra grejer som jag är riktigt bra på.

 Men sen när man ska börja rada upp för sej själv vad man kan så där till fulländning så blir det lite otäckt. Jag menar så bra att man skulle kunna stå i en aula i en timme och berätta exakt hur det ligger till. Det blir inte så mycket. Om det blir nåt alls.

Jag kan i och för sej spela trummor. Så jag skulle kunna visa några olika komp. Men efter att jag visat mitt register så är det nog ändå 40 minuter kvar.

Och sen har jag ju varit polis. Det kanske skulle va nåt. Visa grepp och berätta om några lagar och så. Det skulle nog va intressant och lärorikt. Fast dom där lagtexterna. Det är inte så att jag kan dom på mina fem fingrar direkt. Jag skulle nog få hitta på lite, och det håller inte.

Ja, det är nedslående. Man går omkring och tycker att man har ganska bra koll på lite av varje, att man kan hoppa in i lite vilken diskussion som helst och i alla fall få ur sej nåt tänkvärt. Men tyvärr så slutar det där. Med en futtig kommentar och en liten åsikt. Jag når aldrig till den där totala insikten. Kunskapen.

Ibland känns det som det enda jag kan på riktigt är trix för att inte somna, trix för att äta upp otäck mat, gå på äcklig toalett, ljuga bra och sånt. Men för sjutton, det är i och för sej inte fy skam. Det är egentligen riktigt matnyttiga tips. Det skulle man skriva en bok om. Ja men. Det har jag ju gjort! Proffsigt.

Jonas Leksell
Jonas Leksell, född 1969 i Borlänge, drömde som barn om att bli veterinär, men blev istället polis och rockmusiker. Han flyttade från Dalarna till Stockholm, drogs in i ZTV:s Knesset och fick smak för tv. Efter åtta år som polis slutade han, för att i stället helt satsa på tv-karriären.
Med programmet Myror i brallan har han kunnat ägna sig åt sitt största intresse - djur och natur.
Så blir du proffsig är Jonas första bok. Tanken med boken var att han ville lära ut stora och små trix han lärt sig genom livet. Det är skönt för alla att vara proffsig på något, det stärker.

Relaterat

Så blir du proffsig

Om boken

Jonas Leksell är programledare på tv, hundägare och före detta polis. I sin debutbok Så blir du proffsig lär han ut knep som är oumbärliga för att leva ett smidigt, spännande och proffsigt liv.

Så blir du proffsig är en hemlig manual, en genväg och en överlevnadshandbok. Den är absolut seriös men har humor. Ett trettiotal tips beskriver steg för steg hur man på proffsigaste sätt hanterar svårigheter.

Boken är indelad i tre delar som man kan läsa allt eftersom färdigheten ökar. Första delen är en hjälp för att bli småproffsig (äta upp otäck mat, gömma sig, drömma sköna drömmar .), vill man bli helproffsig fortsätter man med del två (klara sig från Dracula, skugga någon, prata så att ingen förstår), och för den som redan klarar sig i de flesta lägen finns en sista del - Dubbelproffsig - där man får lära sig lira trummor, ta ett järngrepp och göra en volt. Bland annat.

Jonas Leksell, Per Gustavsson

Så blir du proffsig