Örjan Persson

Media

Pressbilder

Jag heter Örjan Persson, är född 1942 och bor i Dvärsätt, en liten by som ligger mellan Östersund och Åre. Jag är född i Jämtland och har bott här under större delen av mitt liv. Min pappa var kalkbruksarbetare och min mamma skötte hemmet och mjölkkossan som vi hade när jag var liten. Mitt enda syskon, en bror, arbetar bland annat med filmproduktion.

Jag tröttnade på skolan när jag var femton år och gick till sjöss och började arbeta som mässuppassare på en lastbåt som gick mellan Sverige och olika länder runt Medelhavet. Sen provade jag på många olika jobb innan jag började skriva böcker. Jag var brevbärare i Göteborg, äggpackare i Härnösand, jag skrev räkningar på skrivmaskin hos ett företag, sålde skrivmaskiner hos ett annat. Jag liftade runt i Europa en lång sommar. Jag var medhjälpare till en man som borrade sej djupt ner i marken för att ta upp stenprover. Jag lärde mej att hugga timmer i skogen, jag vikarierade som lärare, jag jobbade som försäljare och sålde byggnadsmaterial. Jag läste in en treårig humanistisk gymnasielinje på kvällarna och var hemmapappa med tre småbarn på dagarna. Jag arbetade i tio år som kamrer och försäljare på en elfirma. Jag hade en stor svartvinbärsodling och jag odlade grönsaker som såldes i butikerna. Och en hel del annat arbetade jag också med.

Men en vacker lördagskväll i juli 1983 bestämde jag mej för att skriva en bok. Det var på Gräskö i Stockholms skärgård när hela familjen var där på semester. Där hände nånting som gav mej idén till äventyrsboken Petrus på u-båtsjakt. När jag kom hem från semestern sa jag upp mitt kamrers- och försäljarjobb, men innan jag slutade hade jag redan skrivit manuskriptet till den första boken. Gissa om jag var glad när bokförlaget, Rabén & Sjögren, meddelade att de ville ge ut den! Nästa år kom Eva, Amadeus och kuriren som är en häst- och äventyrsbok där handlingen utspelar sej på ett slott i Skåne. Sen kom jag att tänka på att det naturligtvis är enklare att skriva om den miljö som man själv lever i. Och alla böcker som har kommit efter de två första har i huvudsak haft Jämtland som miljö. Även om personerna i böckerna ibland har gjort utflykter till platser som New York, Västerås och Stockholm, Indien och Vietnam.

I många av böckerna har jag skrivit om miljöproblem, till exempel ozonlagrets uttunning, växthuseffekten, avverkning av de fjällnära skogarna, plundring av rovfågelbon och slutförvaring av utbränt kärnkraftbränsle. Jag har skrivit om konflikten mellan samer och svenskar. I en del av böckerna förekommer det hästar, det beror på att jag har två hästtokiga döttrar och att vi i många år har haft hästar på vår gård. I de tre första böckerna: Petrus på u-båtsjakt, Eva, Amadeus och kuriren samt Boplundrare, är samma familj inblandad. Tre av familjens barn är huvudperson i varsin bok. Vargspåret, Trogen intill döden och I säkert förvar handlar om samma flicka, Linda Larsson. De övriga böckerna är helt fristående. Tio av de böcker som hittills har kommit ut är ungdomsböcker och en är skriven för vuxna. För vuxenboken, Nygården, Sweden, fick jag andrapriset i en tävling som LT:s förlag hade ordnat.

Relaterat

Jag har en drakfisk i magen

Om boken

En resa som ger oväntade svar och ställer nya, djupt oroande frågor. Erika och hennes morfar söker efter Erikas mamma som försvunnit spårlöst. Detta tar dem ut på en lång resa till Indien. En resa fylld av dofter, myllrande liv och omtumlande upplevelser. Efter många strapatser finner de mamman utmärglad och döende i ett fängelse i norra Indien. Det visar sig att hon är aidssjuk och att hon sitter där för att hon är politiskt engagerad. Erikas värld skakas i sina grundvalar. När hon äntligen förstått vad mamman kämpat för, hur djupt rotat det indiska kastväsendet är, inser hon också att vi har ett liknande kastsystem, fast inte lika synligt och grundat på andra faktorer. I varje skola, i varje klass finns en rangordning med de mobbade, de oberörbara längst ner. Örjan Persson har gjort många och långa resor till Indien och det har satt spår i denna spännande och djupt engagerande ungdomsroman. Han är väl förtrogen med landet och han förmedlar en svidande tydlig bild av ett land där orättvisor begås dagligen och där gåtfulla händelser tycks självklara. Örjan Persson är född 1942 i Jämtland. Han har varit författare på heltid sedan 1985 och bor numera på Gotland. Han tillbringar varje år flera månader på resande fot och har besökt olika länder i framför allt Asien.

Örjan Persson

Jag har en drakfisk i magen