Cecilia Sidenbladh

Media

Pressbilder

Jag är en författare som helst umgås med människor i det förflutna, både i mina romaner och barnböcker, och i mina pjäser. Mitt skrivande började med två romaner från 1790-talet och sekelskiftet 1800 - de kretsar kring paret Gustaf Mauritz Armfelt och Magdalena Rudenschöld.
Min första uppförda pjäs handlade om häxprocesserna på Söder på 1670-talet.
Bara en enda roman handlar om helt fiktiva gestalter som jag skapat i mitt eget huvud - Saras mödrar från 1995.

Under de senaste åren har jag har haft ett fruktbart och fruktansvärt roligt samarbete med den duktige illustratören Tord Nygren vilket resulterat i flera barnböcker, som alla utspelas i historisk tid eller i Shakespeares eller operans värld. Varför skriver man historiska barnböcker? Jag gör det för att dela med mig av det jag vet om vad som hänt förr.

I Slottet brinner berättar jag till exempel om det kungliga slottet Tre Kronors brand 1697. Men jag vill framför allt berätta om hur barn hade det förr, och därför finns det alltid ett barn i berättelsens centrum. Vi ser händelserna med hans eller hennes ögon.

I vår kommer En midsommarnattsdröm som återberättar Shakespeares drama i sagoform, berikad av Tord Nygrens fantastiska bilder. Det är roligt att kunna förmedla denna märkliga pjäs till barn, lika spännande som det var att skriva Mozarts opera Trollflöjten i form av en berättelse för barn - det blev ett skilsmässodrama i sagans form.

Under det senaste året har jag skrivit om den heliga Birgitta i olika former - hon fyller ju 700 år i år. Det har blivit en ungdomsbok, Birgitta, Birgitta som kommer ut i april 2003. I den berättar jag om helgonet ur hennes pigas synvinkel.
Jag har också skrivit ett drama om Birgitta och hennes uppenbarelser, Djävulens advokat, som kommer att spelas under september-oktober 2003. Till saken hör också att jag är Almqvistfreak - vår store romantiske författare Love Almqvist har jag ägnat min doktorsavhandling. Han har sedan dykt upp både i pjäser som Med smak av arsenik, Strängnäs - New York och Wendelas mörka lockar, och i romanen Amanda och Ira som delvis handlar om gåtan i Almqvists liv - var han skyldig till bedrägeri och giftmordsförsök eller inte? Faktiskt finns Almqvist även med på ett hörn i barnboken Niklas sotarpojken!

Relaterat

Trollflöjten

Om boken

Prins Tamino får i uppdrag av Nattens Drottning att rädda hennes dotter, prinsessan Pamina, som är fånge i Sarastros slott. Som hjälp på vägen får prinsen en magisk flöjt. Tamino når slottet, han finner Pamina och de blir genast förälskade. Tillsammans beger de sig iväg, men många faror hotar. De måste trotsa vind, eld och vatten. Då blir trollflöjten deras räddning!

En bilderbok som bygger på Mozarts och Schikaneders kända opera. Förtrollande vackra illustrationer av Charlotte Gastaut, en av Frankrikes mest hyllade bilderbokskonstnärer.

Cecilia Sidenbladh, Pierre Coran, Charlotte Gastaut

Trollflöjten

Birgitta Birgitta

Om boken

År 2003 firas både i Sverige och internationellt 700-årsjubileet av den heliga Birgittas födelse. Hon blev helgonförklarad år 1391, och år 1999 blev hon av påven Johannes Paulus förklarad som ett av Europas tre kvinnliga skyddshelgon. Hon är alltså AKTUELL! Och hennes levnadsöde är värt att berätta. I den här boken berättas det av hennes lekkamrat - och senare piga - Britta, som följer henne överallt - till Ulfåsa, till Rom, till Jerusalem. Hon snyter hennes barn, hon hjälper till i sjukstugan och hon kommenterar lite syrligt hennes storslagna politiska ambitioner. Birgitta gifts bort vid tretton års ålder och föder åtta barn. Efter makens död blir hennes gudomliga uppenbarelser allt fler och hon försöker tillrättavisa såväl sin släkting kung Magnus och hans drottning Blanka som de engelska och franska kungarna. Påven försöker hon flytta från Avignon tillbaka till Rom. Birgitta levde i ett Europa som härjats av digerdöden. Medvetenheten om Guds straff och helvetets väntande kval förföljde henne ständigt. Hon dog i Rom 1373. Tre år tidigare hade påven stadfäst hennes nunneorden i Vadstena. Heliga Birgitta var en handlingskraftig kvinna med stora visioner om ett bättre samhälle på jorden. I den här boken berättas inte bara om henne utan också i ett antal faktasidor om medeltiden, om drottning Blankas hov, om digerdöden, om pilgrimsvandringar, korstågen och påvarna i Avignon.

Cecilia Sidenbladh, Tord Nygren

Birgitta Birgitta