Charlotte Sifvert

Media

Pressbilder

Eftersom jag kommer från en gammal järnhandlarsläkt från Stockholm och en familj av sägenberättare från djupaste Värmland kunde jag inte bli annat än pysselboksförfattare! Men egentligen var det som sagoförfattare jag hade tänkt debutera. Jag har berättat både i ord och skrift så länge jag kan minnas och de gånger jag blixtrade till under skoltiden var det alltid med en uppsats.

Efter gymnasiet valde jag att studera enbart sådant som lockade för stunden utan bestämt mål. Det blev statsvetenskap, skapande svenska, litteraturvetenskap och nu-svenska innan praktik på TV 4 lockade. Där stannade jag i sju år och arbetade med olika tv-produktioner, som Maj Fant och Kalla fakta, innan jag kom tillbaka till skrivandet.

Sedan dess har jag frilansat som skribent och redaktör för bland annat Dramatikerförbundets webbplats Dramadirekt och Kulturnät Sverige. Jag har skrivit krönikor för allt från datortidningar till inredningsmagasin och Dagens Nyheter. År 2000 kom två av mitt livs största projekt emellan. Jag och min man Janne hämtade vår son Axel i Sydafrika och byggde oss ett eget hus i skärgården!

Båda händelserna har inspirerat mig i mitt skrivande och resulterat i böcker och artiklar om barn, relationer, trädgård och husbyggande. Det som driver mig i mitt yrke är viljan att berätta om sådant som engagerar mig. Det har inneburit att jag skrivit om varierande ämnen, men i botten ligger alltid mitt intresse för kultur; från litteratur till arkitektur. Jag läser ständigt, allt från glassiga magasin till romaner, trädgårdsböcker, kokböcker och sagor.

Min första barnbok "Fixat!", som jag skrivit tillsammans med Elsa Falk, kom ut i april 2003. Vi har skrivit ytterligare en Fixatbok, med jultema; "Fixat! Från lussebak till julgransplundring." Den kom i november 2003. Skrivandet sker parallellt med att vi tillsammans gör tv-programmet Fixat!. Elsa är producent och jag redaktör. Fixat! är ett 30 minuter långt pysselprogram för barn i åldrarna 7 till 10 år. Det har fått både stor uppmärksamhet och har många tittare!

Relaterat

Fixat!

Om boken

SVT:s nya satsning Fixat! är en mix av Sommartorpet och Äntligen hemma - för barn! Här är boken. Boken är, liksom tv-programmet, en inspiration för alla barn som gillar att bygga, pyssla, sy och fixa. Här hittar man enkla pyssel, som man gör av det man har hemma, och mer utmanande fix som håller hela familjen sysselsatt i flera dagar. Boken är upplagd som en handbok i tydliga steg-för-steg-beskrivningar för stora och små fix, till exempel på hur man bygger en lådbil och hur man enkelt fixar till sina gamla jeans. Foton på de färdiga fixen varvas med illustrationer. Barnen från tv-serien finns med i boken och delar med sig av sina tips. Ur innehållet: Sy en kudde till din hund Bygg ett fint kaninhus Klä om din stol Gör en vacker mosaikspegel Lätt att odla och som växer snabbt Inbjudningskort och den godaste festmaten Elsa Falk är producent för tv-programmet och Charlotte Sifvert är redaktör. Båda har lång erfarenhet av att producera barn-tv. Detta är deras första bok. Ålder: 9-14 år

Elsa Falk, Charlotte Sifvert, Catharina Tham

Fixat!