Endre Lund Eriksen

Foto av:

Ørnelund/Aschehoug

Endre Lund Eriksen, född 1977, är en norsk författare. Han är utbildad i litteraturvetenskap, teaterhistoria, historia och författarstudier vid Universitetet i Tromsø. Eriksen debuterade 2002, med barnboken Pitbull-Terje går amok.

Jag var åtta år när jag skrev min första bok. Jag var inte speciellt intresserad av böcker, jag bara tyckte att författaryrket verkade vara spännande, på samma sätt som detektiv eller statsminister, som var andra yrken jag tidigt funderade på. Boken hette "Totto kidnappas" och blev en hejdundrande succé i klass 2A på Hunstad skola i Bodø. Jag var bara tvungen att skriva mer.

Till slut blev det fem böcker om Totto, som förutom helt vardagliga ting som att gå i skolan och ha sommarlov råkade ut för sådant som flygkapning, ett gisslandrama och fann en skatt. Plus mycket mer. Det var egentligen då jag var fjorton som jag bestämde mig på riktigt. Jag måste bli författare.

Jag tror att det var för att vara fjorton både är fruktansvärt jobbigt och samtidigt väldigt bra. Det var halleluja på morgonen och helvetet på eftermiddagen. På ett eller annat sätt var jag tvungen att få utlopp för detta. Och eftersom jag var för feg för att börja med judo eller någon annan extremsport blev det att jag satt framför datorn och skrev. Noveller, historier, och långa manus som jag hoppades skulle bli böcker.

När jag var sexton fick jag min första novell publicerad. Den heter Morderens hender och kom med i Gyldendal & Ungdomsklubbens novellsamling Saftbobler 1994. Och 1999 vann jag tredje pris i NRKs dramatävling med Strandet i paradis. År 2000-2001 gick jag författarskola i Tromsø och det var då jag skrev Pitbull-Terje går amok. Boken kom ut 2002.

Den handlar om Jim som egentligen är vän med Kurt och Roger, men en dag börjar den livsfarliga Pitbull-Terje i klassen. "Från och med nu är vi bästa vänner," säger han till Jim. "Om inte så slår jag dig!" Jag vet ju i och för sig inte hur det är att vara detektiv eller statsminister, men så här långt är det ganska flott att vara författare...

Relaterat

Varning för Pitbull-Terje!

Om boken

Pitbullterrier: hundras, kamphund som är framavlad för att få aggressiva egenskaper. Avel förbjudet i vårt land. Pitbull-Terje: pojke, 12 år, har en pitbullterrier. Säger att han har slagit ner en vuxen man. Farlig. Jim är tolv år, han är liten och smart. Han har en hemlig bunker som inte ens hans coola kompisar Kurt och Roger vet om. En dag blir bunkern ockuperad av en stor, livsfarlig typ som kallar sig Pitbull-Terje. Och plötsligt sitter Pitbull-Terje i Jims vardagsrum och tittar i fotoalbum med Jims mamma. - Från och med nu är vi bästa kompisar, säger han. Annars får du stryk. En tuff, rolig och smart barnbok från en av Norges mest spännande unga författare.

Endre Lund Eriksen

Varning för Pitbull-Terje!