Marika Kolterjahn

Foto av:

Cato Lein

Jag tänkte berätta lite om mig själv. Jag levde mina första år i Dalarna. Enligt fotografierna var jag ett försvinnande litet barn mellan meterhöga snövallar i mitten av sjuttiotalet. Mina föräldrar flyttade en hel del. Jag fick både prova hur det var att som lantis flytta till Stockholm, och sedan att som stockholmare flytta tillbaka till landet. Inget av det är en hit.

Kanske är jag lite rotlös, men nu har jag slagit ner mina rötter i Stockholmstrakten igen. Jag är intresserad av människor och relationerna mellan människor. Det svåraste och mest livsviktiga för oss. Jag både jobbar med människor och skriver om människor. Jobbet som socialarbetare trivs jag med, men just nu är jag hemma och tar hand om mitt lilla barn. Att skriva om det svåra i relationen mellan människor är något jag fastnat för.

Jag tror inte att det är en slump att de två böcker jag skrivit båda handlar om kriser, eller brytningstider. I väntan på liv handlar om en sextonårig tjej som upptäcker sin homosexualitet. Den handlar också om vänskap, ensamhet och utanförskap. Min andra bok som heter Allt är mitt fel, förstås, handlar om Sofie och hennes första år som tonåring. Hon vet inte vad som ska vara svårt, men ingenting är lätt. Hon är en arg tjej som inte alltid väljer den bästa vägen, men förstår det inte förrän i efterhand. Boken beskriver också utsatthet och övergrepp som kan vara vardag i skolvärlden.

Marika Kolterjahn

Mejla till Marika Kolterjahn här

Relaterat

När kommer du tillbaka?

Om boken

Vi sätter oss på några stenar och ser ut över en åker. Vi sitter där bredvid varandra och är tysta en stund. Hon har gett mig mycket att tänka på. Jag tänker: Vad rädd hon har blivit, för ensamhet, för människor, för livet utanför hemmet. Nu litar hon på mig. Nu tar hon tag i mig. Tänk om jag inte kan leva upp till hennes förväntningar? Tänk om jag sviker henne?" När Johanna börjar gymnasiet i stan blir hon vän med Magda, en tyst och tillbakadragen tjej som har det tufft med sig själv. Johanna vill hjälpa henne, men vill Magda ha hennes hjälp? Eller tycker hon bara att Johanna är skitjobbig? När kommer du tillbaka? är Marika Kolterjahns tredje roman. Hon vann debutantpriset Slangbellan för sin första roman I väntan på liv.

Marika Kolterjahn

När kommer du tillbaka?

I väntan på liv

Om boken

Kär i en tjej? Marta går i ettan på gymnasiet. Ingenstans känner hon sig som hemma, aldrig kan hon vara sig själv. Tills hon så småningom förstår vad det är hon faktiskt känner inför en tjejkompis... Denna debutroman handlar inte bara om hur det är att börja förstå att man är homosexuell, det är också en intensiv och övertygande berättelse om tonårslivets längtan efter att det riktiga livet ska börja. "Helst skulle jag vilja tillhöra dem. Men jag kan inte. Ibland är de så fruktansvärt barnsliga, och jag är så stel. Som Jenny och Emma. Nu har de valt ut två killar som är kompisar med varandra och lämpligt nog blivit kära i var sin. Eller som Anette och Frida som varje måndag sitter och pratar och skrattar åt hur fulla de var i fredags. Och allt lustigt som den av dem som blev värst packad gjorde. Jag blir så besviken på dem. Jag önskar att jag hade en riktig, nära vän som liknade mig. Det borde ju finnas någon som jag någonstans i världen. Jag längtar så oerhört efter framtiden. Där ska allting finnas som jag saknar nu..." Marika Kolterjahn debuterar med denna skenbart stillsamma, närmast poetiska och mycket träffande berättelse om tonårslivets tristess. Men under ytan bultar texten av energi och laddas av Martas dramatiska önskan att få börja leva. I väntan på liv handlar inte bara om hur det är att sakta förstå att man är homosexuell, det är också en intensiv och övertygande berättelse om det tomma tonårslivets längtan efter att det riktiga livet ska börja. Marika Kolterjahn vann debutantpriset Slangbellan för denna debut.

Marika Kolterjahn

I väntan på liv