bok

Allt är mitt fel, förstås

Marika Kolterjahn

Författare

Beskrivning

2002-08-14
Svenska

Författare

Marika Kolterjahn

I huvudet på en tonåring
Stark och övertygande skildring om att bli tonåring. Det är ett grymt krig som utspelar sig, såväl inom en själv, som mellan eleverna i klassrummet och på skolgården. Sofie, 13, är en tuff tjej som sticker ut hakan, något som kan stå henne dyrt…

"Det är jag som är Sofie. Jag lever på gränsen. Jag har allt välkänt bakom mig och allt okänt framför mig. Alla vuxna säger att det är så jobbigt att vara tonåring. Nu har jag fyllt tretton och någonting nytt kommer att hända. Jag undrar vad som kommer att bli så jobbigt."

Marika Kolterjahn fick debutantpriset Slangbellan för sin första bok I väntan på liv, som handlar om att vara lesbisk. Hennes andra bok tar inte upp homosexualitet alls, utan på samma vackra prosa berättar hon om den tuffa kampen för en ny identitet, tonåringens. Berättelsen om Sofie och hennes första tonårsår kryper under skinnet på en. Starkt och övertygande skildras det grymma krig som utspelar sig såväl inom henne själv, som mellan eleverna i klassrummet och på skolgården. Sofie är en tuff tjej som sticker ut hakan, något som kan stå henne dyrt…

Detaljer

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2002-08-14

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789188879073

Antal Sidor

170

Höjd (mm)

210

Vikt (kg)

0.316

Recensioner

Pressröster om Allt är mitt fel, förstås

"Kolterjahns oerhört nyanserade porträtt av denna sårbara unga människa får mig att associera till en annan ung författares psykologiska känsla och stilistiska förmåga – Stig Dagermans."BTJ"Porträttet av Sofie är perfekt."Norrtelje Tidning

 

När kommer du tillbaka?

Om boken

Vi sätter oss på några stenar och ser ut över en åker. Vi sitter där bredvid varandra och är tysta en stund. Hon har gett mig mycket att tänka på. Jag tänker: Vad rädd hon har blivit, för ensamhet, för människor, för livet utanför hemmet. Nu litar hon på mig. Nu tar hon tag i mig. Tänk om jag inte kan leva upp till hennes förväntningar? Tänk om jag sviker henne?" När Johanna börjar gymnasiet i stan blir hon vän med Magda, en tyst och tillbakadragen tjej som har det tufft med sig själv. Johanna vill hjälpa henne, men vill Magda ha hennes hjälp? Eller tycker hon bara att Johanna är skitjobbig? När kommer du tillbaka? är Marika Kolterjahns tredje roman. Hon vann debutantpriset Slangbellan för sin första roman I väntan på liv.

Marika Kolterjahn

När kommer du tillbaka?

I väntan på liv

Om boken

Kär i en tjej? Marta går i ettan på gymnasiet. Ingenstans känner hon sig som hemma, aldrig kan hon vara sig själv. Tills hon så småningom förstår vad det är hon faktiskt känner inför en tjejkompis... Denna debutroman handlar inte bara om hur det är att börja förstå att man är homosexuell, det är också en intensiv och övertygande berättelse om tonårslivets längtan efter att det riktiga livet ska börja. "Helst skulle jag vilja tillhöra dem. Men jag kan inte. Ibland är de så fruktansvärt barnsliga, och jag är så stel. Som Jenny och Emma. Nu har de valt ut två killar som är kompisar med varandra och lämpligt nog blivit kära i var sin. Eller som Anette och Frida som varje måndag sitter och pratar och skrattar åt hur fulla de var i fredags. Och allt lustigt som den av dem som blev värst packad gjorde. Jag blir så besviken på dem. Jag önskar att jag hade en riktig, nära vän som liknade mig. Det borde ju finnas någon som jag någonstans i världen. Jag längtar så oerhört efter framtiden. Där ska allting finnas som jag saknar nu..." Marika Kolterjahn debuterar med denna skenbart stillsamma, närmast poetiska och mycket träffande berättelse om tonårslivets tristess. Men under ytan bultar texten av energi och laddas av Martas dramatiska önskan att få börja leva. I väntan på liv handlar inte bara om hur det är att sakta förstå att man är homosexuell, det är också en intensiv och övertygande berättelse om det tomma tonårslivets längtan efter att det riktiga livet ska börja. Marika Kolterjahn vann debutantpriset Slangbellan för denna debut.

Marika Kolterjahn

I väntan på liv

Relaterat

Här kommer brandflygplanet

Om boken

Halvan bekämpar skogsbränder! En ny del i succéserien om Halvan.

Halvan är brandflygare, det betyder att han är pilot på ett brandflygplan. Hans jobb är att släcka bränder från luften med hjälp av sitt flygplan. Eftersom jorden har blivit varmare och torrare så brinner det mer i våra skogar. Larmmottagaren Louise har fått in ett larm om en skogsbrand och Halvan och hans kollegor måste genast rycka ut. Med hjälp av flygplanens skopor kan de skopa upp vatten ur en sjö i närheten av branden. Det tar tid att släcka en skogsbrand, men framåt kvällen har de äntligen lyckats!

Lär dig om pontoner, skopor, roder, vattentankar, skogsbränder och mycket mer i denna faktaspäckade bok om brandflygplan för de minsta fordonsälskarna.

Arne Norlin, Jonas Burman

Här kommer brandflygplanet

Loranga, Masarin & Dartanjang

Om boken

Loranga är pappa till Masarin. De bor tillsammans på en gård där de gör lite som de vill. Loranga vill inte jobba, eftersom han inte kan tänka sig att förstöra sina bästa år. På gården bor också Lorangas pappa, Dartanjang, som är ganska klen och virrig av sig. Ena dagen är han rörmokare, nästa hund, och emellanåt är han sig själv och då är det inte alls roligt. Masarin tar det mesta med ro, vilket är bra när man har en lada är full av hungriga tigrar och en giraff som springer runt och stjäl sängar och förstör garagetak ...
En fullkomligen befriande galen berättelse, till glädje för nya och gamla läsare! Loranga, Masarin och Dartanjang utkom första gången 1969, men är fortfarande minst sagt modern med sina lekfulla, livsbejakande och absurda karaktärer i en helt fri tillvaro utan måsten och pekpinnar. Den här nya fina utgåvan har samma klassiska illustrationer som originalet, men nu i färg för en ännu mer sprakande läsupplevelse.

Barbro Lindgren, Barbro Lindgren

Loranga, Masarin & Dartanjang