Daniel Ahlgren

Media

Pressbilder

Daniel Ahlgren är född 1971 i Kristianstad och är numera bosatt i Malmö. Han är en av de mest framstående av den nya generation svenska serieskapare som kommit fram under 1990-talet. Daniel Ahlgren har gett ut ett antal självbiografiska seriealbum som målar upp en värld i mörka färger. Kritik mot skolan och dess påfrestande värld av mobbare, motvilja inför fyllefester och ytliga personer – det mesta ventileras i hans album. 2003 gjorde Daniel "Ask & Embla" tillsammans med Per Nilsson. Boken belönades med Expressens Heffaklumpen. Daniel har varit gästtecknare i Dagens Nyheter och vunnit det svenska seriepriset Urhunden.

Relaterat

Ask & Embla

Om boken

Serieroman eller bilderbok för unga och vuxna. Ask & Embla handlar om en bänk, en kille och en tjej i en småstad.

Egentligen är han på väg till bankomaten, men när han får se henne på bänken sätter han sig också där. På torget, bakom statyn av Ask och Embla, sitter de. Två som inte känner varandra. Nu sitter vi här, du och jag, tänker han. Jag vet inte vem du är. Jag har aldrig sett dig förut ... Och så börjar han bygga världar.
Det finns vanliga tankar, funderingar och fantasier. Så tänkte han redan som liten. Vanliga tankar bara finns utan att man vet var de kommer ifrån. Funderingar däremot är liksom att föra ett samtal med sig själv inne i huvudet. Och fantasier är att bygga världar, befolka dem och sedan stiga in i dem. Vad som helst kan hända! Spänning, komedi, drama, romantik ... Och i alla äventyren är det han som spelar huvudrollen odh det finns bara lyckliga slut. Skurkarna får vad de förtjänar, hjälten blir hyllad och pussad. Mer mera ...

Text på vänster sida, svartvit bild på höger i en annorlunda novell/kortroman med seriekänsla. Här finns den träffsäkerhet, humor, fantasi och lekfullhet som vi känner igen från romanerna. Att verkligheten kan vara spännande som en film och livet ett äventyr är ett budskap som går som en röd tråd genom Per Nilssons författarskap.

Per Nilsson, Daniel Ahlgren

Ask & Embla