Tony DiTerlizzi

Media

Pressbilder

Tony DiTerlizzi föddes i Los Angeles 1969 men växte upp i södra Florida.

Konstnären som valp

DiTerlizzi började teckna och måla redan vid unga år. Ett av hans första verk var en stor väggmålning av Nalle Puh. Tyvärr gjorde han den på sin alldeles nymålade sovrumsvägg …
Som barn älskade han att rita dinosaurier och småkryp.
Efter att den tolvåriga Tony hade sett The Dark Chrystal av Jim Henson (mupparnas skapare) och spelat en hel del Drakar och demoner, spenderade han en hel sommar med att göra en fälthandbok över olika fantastiska varelser och vidunder – en bok han fick användning för många år senare när han och Holly Black skapade Arthur Spiderwicks fälthandbok över vår sagolika omgivning.

En värld av Drakar och demoner

Tony drömde tidigt om att göra barnböcker och gick flera konstskolor, bl.a. Florida School of the Arts och the Art Institute of Fort Lauderdale. 1992 tog han examen i grafisk design och började sedan frilansa för förlaget bakom Drakar och demoner. Under sex år fick han chansen att jobba med just det spel som inspirerat honom så mycket som barn – han tecknade bilder av trollkarlar, monster och demoner och gjorde även samlarkort till spelet Magic the Gathering.

Debutboken

År 2000 debuterade DiTerlizzi med bilderboken Jimmy Zangwows Out-of-this-World Moon Pie Adventure, om en ung rymdhjältes sökande efter sina favoritsnacks, inspierarad av Little Nemo in Slumberland och Norman Rockwell. Därpå följde bilderböckerna Ted och The Spider and the Fly. Lovorden haglade över Tony, som fick ta emot en mängd priser och utmärkelser.

Spiderwick

Under en tidningsintervju om jobbet med Drakar och demoner kom Tony för första gången i kontakt med författaren Holly Black. De upptäckte snart sin gemensamma förtjusning för fantasy och folktro och blev snabbt goda vänner. När Tony visade Holly sina skisser till den fälthandbok över fantastiska varelser som han jobbade med tog den gemensamma idén om Spiderwickserien snart fart.
Serien blev en succé och har sålt i över sex miljoner ex i USA samt översatts till 32 språk. 2008 kom filmen Spiderwick, även den gick hem hos publiken.
I den populära spin off-serien Bortom Spiderwick har handlingen förflyttats till Tonys gamla hemtrakter i Florida. Tony fortsätter att jobba med Bortom Spiderwick och andra fantastiska barnböcker i Amherst, Massachusetts, där han bor med sin fru och sindotter.

Tonys favoriter:

Del av Spiderwick: Stenens öga
Karaktär i Spiderwick: Pipgrisen
Favorit av alla böcker han själv jobbat med: Arthur Spiderwicks fälthandbok över vår sagolika omgivning
Färg: Brun
Glass: Mintchoklad
Band: The Beatles
Album: Elton Johns Goodbye Yellow Brick Road
Film: Starwars-trilogin
Teveprogram: Mupparna
Samlar på: gamla leksaker, actionfigurer, serietidningar.

Relaterat

Arthur Spiderwicks fälthandbok över vår sagolika omgivning

Om boken

Succéböckerna om syskonen Grace som upptäcker en sagolik osynlig värld omkring sig börjar med att de hittar en handbok om allehanda fantastiska väsen och varelser. Boken skrevs av deras gamla släkting Arthur Spiderwick, som sedan länge är försvunnen. Men hans handbok har återfunnits. Här är den! En oumbärlig handbok för alla som vill veta mer om älvor, vättar, paddtroll, tuvlufsar och annat oknytt. Massor av häpnadsväckande fakta och helt oemotståndliga bilder!

Holly Black, Tony DiTerlizzi

Arthur Spiderwicks fälthandbok över vår sagolika omgivning

Spiderwick 1: Vättar i väggen

Om boken

Ny strålande fantasyserie! Böckerna om Spiderwick tar oss med in i en värld fylld av mystiska sagoväsen och de innehåller precis lagom mycket fantasi och spänning för att fånga de läsare som är lite för små för Harry Potter. Vättar i väggen är den första boken i serien, som ska bli fem böcker. De nioåriga tvillingarna Jared och Simon Grace och deras äldre syster Mallory som just flyttat in i ett gammalt kråkslott tillsammans med sin nyskilda mamma. Huset är stort och spöklikt med murkna trägolv, lönndörrar och en gammal dammig vind full av spruckna koffertar och bråte. När Jared råkar hitta Arthur Spiderwicks "Fälthandbok" uppe på vinden börjar en serie märkliga händelser. Barnen upptäcker plötsligt konstiga väsen omkring sig. Inne i väggen bor en vätte - är han en snäll hustomte eller en elak vrese? Illustratören Tony DiTerlizzi har fått flera priser för både text och bild. Han har illustrerat sådana berömda fantasyförfattare som J.R.R. Tolkien, Anne McCaffrey och Greg Bear. Tony bor tillsammans med sin fru Angela och mopsen Goblin i Amherst, Massachusetts. Författaren Holly Black samlar på sällsynta böcker om folktro och växte upp i ett gammalt kråkslott med en mamma som läste mängder av spökhistorier och sagor för henne. Inte så konstigt att hennes första roman Tithe: A Modern Faerie Tale, är ett litterärt äventyr i sagans värld. Den kom ut i USA hösten 2002 och fick en mängd fina recensioner. Hösten 2004 kommer den ut på svenska. Översättning: Carla Wiberg Läsarålder: 6-9 år

Holly Black, Tony DiTerlizzi

Spiderwick 1: Vättar i väggen