Inger Brattström

Media

Pressbilder

Evig ungdom firar 70 år som författare

Inger Brattström debuterade 1939 när hon bara var nitton år. Sedan dess har hon skrivit över 80 böcker och översatts till många språk. Hon har tilldelats en mängd stipendier och priser, bland annat Nils Holgersson-plaketten 1967 och Astrid Lindgren-priset 1982.

Hur var det att debutera som nittonåring?
Det var roligt förstås. Jag gick i andra ring när boken gavs ut och hade fest för hela min klass. Honoraret var på 900 kronor totalt, det var mycket pengar på den tiden. Det betalade min terminsavgift, en resa till fjällen och kläder. Så mycket har senare honorar aldrig räckt till. Jag gick fortfarande på gymnasiet när min andra bok blev publicerad, sedan var jag i gång – jag skriver hela tiden. Men idag tycker jag kanske att mina första böcker är för överlastade. Jag ville att det skulle hända saker hela tiden – det blev nog lite flåshurtigt.

Du har ju varit verksam i 70 år. Under den tiden har det hänt en hel del på ungdomsboksfronten. Har det förändrat ditt sätt att skriva?

Inte egentligen. Ämnena är nog desamma. Jag har alltid skrivit realistiska böcker som har sin utgångspunkt i verkligheten. Men språket har förstås ändrats och miljö, vanor och beteenden. Jag debuterade före andra världskriget. Det fanns varken tv eller internet när jag växte upp. Nu spelar mina barnbarnsbarn dataspel med folk från hela världen. Många författare slutar skriva för barn och ungdomar när de blir äldre – kanske känner de sig främmande för åldersgruppen, men så är det inte för mig. Det beror nog bland annat på min stora familj, jag har alltid haft ungdomar omkring mig. Jag får idéer till nya böcker hela tiden, inspireras av ungdomar och saker som händer i samhället.

Du har ju skrivit böcker i många genrer, som utspelar sig i olika tider och miljöer.

Ja, på 1970-talet fick jag ett Sidastipendium och reste runt i Indien, Nepal och Tibet. Jag tillbringade några månader i Kashmir och skrev sedan bland annat boken Slöjan vars tematik fortfarande är aktuell. Och Före mörkläggningen och Behåll din bit! handlar om livet under andra världskriget. De beskriver nog ganska väl stämningen under kriget.

När man läser dina böcker slås man av hur noga du verkar vara med research.

Som författare måste man alltid veta mer än som kommer i texten. Man måste se de små detaljerna framför sig, måste ha varit där. Innan jag skrev Flickan, Snömannen och den vita slädhunden besökte jag en kvinna som driver en hundgård i Norrbotten, fick åka hundsläde och prova på att bo och arbeta där. Det är ett hårt liv de lever!

I Flickan och den hemliga hunden och Flickan, Snömannen och den vita slädhunden skriver du fint om en flickas kärlek till en hund. Är du hundmänniska?

Vi hade hund hela min barndom, också senare när mina barn var små. Det var kul när man hade barn, men nu skulle jag inte skaffa hund. Jag är intresserad av djurs beteende, inte av husdjur.

Har du några särskilda rutiner när du skriver?

Jag kommer aldrig igång att skriva förrän på eftermiddagen. När barnen var små skrev jag på nätterna. Började klockan tio på kvällen och skrev till två. Varje dag. Nu fattar jag inte hur jag orkade!

----------------------

Namn: Inger Brattström
Född:
1920
Yrke: Författare. Arbetade fackligt i Sveriges författarförbund i många år.
Familj: Fem barn, 18 barnbarn. Barnbarnsbarn och barnbarnbarnsbarn.
Bor: I Saltsjöbaden. Tillbringar 5 månader om året på Huvudskär i Stockholms skärgård och minst en månad i fjällen.

Relaterat

Flickan, Snömannen och den vita slädhunden

Om boken

Lucie älskar Nell, den vita polarhunden med den tjocka pälsen och de sneda blå ögonen. Men Nell är inte Lucies hund. När som helst kan Nell säljas ... Slukarbok för alla hundälskare!

Pressröster:

"Inger Brattström kan hundar som den bästa hundpsykolog och har med små medel skapat ännu en engagerande berättelse om Lucies och Nells ömsesidiga beroende. Flickan, Snömannen och den vita slädhunden är framför allt ett fynd för hundälskare, som nog mot alla odds hoppas på det lyckliga slutet. Men som en historia om ensamhet kan den också beröra en vidare läsekrets."
Ying Toijer-Nilsson

Inger Brattström

Flickan, Snömannen och den vita slädhunden