Ingvar Ambjørnsen

Foto av:

Okänd

Jag föddes i Törnsberg men växte upp i Larvik. Eftersom det var fullt på BB i Larvik fick min mor ta bussen till förlossningen i Törnsberg. Någon utbildning har jag inte. Jag visste från början att jag ville bli författare så jag hoppade av skolan. Efter skolan hade jag ett antal olika jobb. Bl a har jag jobbat som industriarbetare, vårdare, trädgårdsmästare och slakteriarbetare. Och så var jag förstås ledig/arbetslös och lycklig i långa tider.

Min familj består av Gabriele som jag är gift med. Hon och jag bor tillsammans med våra två katter Sigfried och Richard, som är bröder, i Hamburg. Annars så umgås jag med min mor och min bror. Att skriva är min hobby som jag lever för. Jag skriver konstant. Men jag är också en ganska god amatörornitolog. En annan favoritsysselsättning är att titta på cykellopp på tv, med en kall och god öl till.

Att svara på frågan varför jag blev författare är inte lätt. Jag vet inte helt enkelt. Det är det enda jag någonsin velat göra. Jag tror att det hade gått riktigt galet för mig om jag inte hade fått skriva. Hittills har jag skrivit runt 40 böcker, de flesta är romaner och noveller för vuxna. Men jag har också skrivit en serie om tio böcker för ungdomar om de två kompisarna Pelle och Proffen. Några av dem är översatta till svenska. Och fyra av mina böcker har det gjorts film av. Jag har inte något speciellt budskap som jag försöker smyga in i mina böcker. Varje projekt är något nytt och har sin egen mening och avsikt. Inte heller kan jag beskriva inspiration eller var jag får den ifrån, det är något mystiskt med det som inte går att förklara eller definieras. Men det har nog mycket med hårt arbete att göra. Kanske en slags drömmande disciplin. Jag är dålig på att planera. Nästan allt kommer till mig när jag sitter vid tangentbordet.

Vi ställde fem frågor till Ingvar:

Vilket djur skulle du helst vilja vara?
- Det djur jag själv helst skulle vilja vara är en varg.

Vilken tid skulle du helst vilja leva i?
- Jag tror att jag skulle vilja levt för hundra år sen. I Sibirien.

Vilken är din favoritförfattare?
- Jag läser allt.

Vilken mat tycker du mest om?
- Lättsaltad torsk (det är viktig att fisken inte förstörs av olika såser), potatis, morötter och smält smör. Allt annat är blasfemi.

Vilken är din favoritmusik?
- Inte för att ställa mig in hos svenskarna men just nu lyssnar jag faktiskt väldigt mycket på Håkan Hellström och Lars Winnerbäck. Och så Uffe förstås. Alltid Uffe.

Alt det beste! Ingvar

Relaterat

Samson & Roberto. Fader Pietros hemlighet

Om boken

Vad gör man med en stor, osympatisk hund som kräver ordning och reda? Varför kommer en italiensk frisör i luftballong till Fjordgläntan? Och vad döljer sig egentligen under golvet i det gamla klostret? Tredje boken om Samson & Roberto är ännu absurdare och roligare än vanligt!

Ingvar Ambjørnsen, Henrik Lange

Samson & Roberto. Fader Pietros hemlighet