Nina Axnäs

Foto av:

Sophie Yard

När jag skriver det här är det sommar. Solen skiner från en klarblå himmel. Inte ett moln i sikte. Det är drygt trettio grader i skuggan och det enda jag egentligen saknar är närheten till vattnet. Det är vindstilla, men tankarna seglar iväg. Idag är det sol. Men hur blir det imorgon? Det är givetvis dumt att tänka så. Vädret blir ju som det blir. Oavsett vad jag vill. Och är det någonting jag kan vara helt säker på är det att sommarvärmen inte kommer att vara för evigt. Förr eller senare kommer det en höst. En höst då min debutbok kommer ut.

Det är med blandade känslor jag ser fram emot hösten. Å ena sidan är det fantastiskt att efter så många år av skrivande, så många uppsatser i skolan, och så många timmar framför datorn, ha fått ett objektivt erkännande: Ett förlag som lagt ner tid och pengar på att ge ut min bok. Å andra sidan vet jag vad som väntar nu. För i samma stund som boken kommer ut, i samma stund blir den allmän egendom. Fri att kritisera. Och kritik är läskigt.

Jag började skriva så snart jag lärt mig alfabetet. I början var det mycket bilder och mindre text. Men ganska snart växte texterna. De blev längre och längre. Fick inte längre plats i skrivhäftena. När jag fyllde nio år fick jag en skrivmaskin. Vad jag var lycklig! Jag skrev och skrev. Och läste. För mormor. Hon lyssnade gärna. Och berömde. Jag var så duktig, sa hon. Hade sån fantasi. Jag kunde gå hur långt som helst. Vägen var fri. Jag skrev vidare. Min högstadielärare berömde. Den röda pennan lyste allt som oftast med sin frånvaro. Över medel, mycket bra, klart över medel och fantastiskt bra. Inspirationen växte. Solen sken från den klarblå himlen. Inte ett moln i sikte. Midsommarblomster i massor längs med vägkanten. Då kom smällen, som en blixt från klar himmel.

På min första uppsats i gymnasiet nådde jag knappt över medel. Min svensklärare var måttligt imponerad av spänning och gripande människoöden. Hon ville ha argumenterande och utredande uppsatser, med inledning och avslutning, slutsatser och sammanfattningar. När jag upprördes över detta förklarade hon för mig att jag inte kunde jämföra gymnasiet med högstadiet;Du lirar i en annan division nu, sa hon. En annan division? Jag trillade flera pinnhål! Mina drömmar krossades.

Självförtroendet försvann och inspirationen med det. Under en period slutade jag skriva helt. Det bara regnade och regnade och regnade. Bara för att en person sågat min text. Bara för att en person gjort klart för mig att livet inte bara var en dans på en solig sommarväg, kantad av vilda midsommarblommor, utan att man ibland måste ut i nässelsnåren också. Om man vill komma någon vart. Nässlor har alltid skrämt mig lite. Bränner man sig gör det ju så in i helvete ont. Men har man inte läderhud, som morfar som kan riva nässlor med bara händerna, så får man ta till andra medel. Jag satte på mig jeansen.

Åren på Stockholms universitet fylldes av glädje och tårar. Jag läste sociologi och statsvetenskap, kriminologi och juridik. Samma ämnen som jag genomgående skrivit om i skönlitterär form. Inspirationen infann sig igen. Mitt språk utvecklades. Såväl det akademiska som det skönlitterära. Jag började tänka på ett annat sätt. Förstod vikten av att ha en helhet, innan jag gick in på detaljer. Insåg finessen med att ha slutet något så när klart för mig, innan jag satte igång. Jag vill inte påstå att jag konsekvent jobbar så nu. I perioder är det också som om tangenterna bara trycks ned av sig själva, som om mina fingertoppar har ett eget liv och skapar historien. När mormor rosade mina berättelser var hon inte objektiv. Men hon lade grunden. Gav mig styrkan. Tron på mig själv; Du är bra. Du kan om du bara vill, sa hon.

Och jag ville.

Relaterat

På väg

Om boken

Debut som berör! Nina Axnäs debutbok berör, hon lyckas verkligen fånga den känsla av "nu eller aldrig" som är så stark i tonåren. Axnäs skriver en kylig och distanserande prosa som förstärker den segervissa och samtidigt så tragiska stämning som tjejerna i På väg bygger upp. Egentligen har de inte mycket gemensamt ? Carolina i dyra villan med mamma och pappa med fina, välbetalda jobb och Alex som knarkar och är van vid att polisen knackar på hemma i lägenheten och söker hennes kriminella brorsa. Men de är båda 16 år och de vill båda bort, till ett annat än det liv de lever nu. Och de skrattar tillsammans. Det var länge sedan någon av dem skrattade sist. Det kan inte vara en slump att just de träffas! Tillsammans struntar de i allt, de vill ha kul. Nu! Carolina dras med i Alex drogande, Carolina som håller på att banta bort sig och är fenomenal på att snatta. De festar och snattar och lyckas ljuga sig förbi problemen på vägen. De båda tjejerna lever ett allt vildare liv och kommer allt längre bort ifrån vad de vuxna omkring dem tror fortfarande är deras vardag med plugg och kompisliv. Så småningom dras de in i händelser de inte längre kan kontrollera och det tycks till slut bara finnas en lösning för dem: Att sticka. De ska dra till Holland! De vet en kille i Amsterdam de kan få bo hos. Men det går inte riktigt so de tänkt sig... Nina Axnäs är född 1973 och är kriminolog och På väg är hennes debut. Omslag av Lotta Thunberg.

Nina Axnäs

På väg