Lena Kåreland

Media

Pressbilder

Lena Kåreland är professor emerita i svenska med inriktning mot didaktik och litteraturvetenskaplig ämnesteori. Hennes forskning ligger huvudsakligen inom det litteratursociologiska området och är främst inriktad på barnlitteratur.

Relaterat

40 år med Alfons Åberg och hans skapare Gunilla Bergström

Om boken

I år fyller Alfons Åberg, en av Sveriges mest älskade barnbokskaraktärer, 40 år. Oräkneliga barn har delat Alfons vardagsgrubblerier, lek, våndor och glädjeämnen och minst lika många föräldrar har tagit både Alfons och hans pappa till sitt hjärta.

Jubileumsboken är en hyllning till och presentation av både Alfons och hans skapare Gunilla Bergström med artiklar som går på djupet kring författaren och illustratören Gunilla Bergström, som resonerar kring Alfons och böckerna om honom ur både ett analytiskt och ett konstnärligt perspektiv och som berättar hur han egentligen kom till. Boken innehåller också korta beskrivningar av alla böckerna om Alfons i kronologisk ordning och en del om Alfons på film, på teater och i andra sammanhang utanför boken. Dessutom får läsaren en bild av Alfons ur ett internationellt perspektiv och vi för höra röster från personer för vilka Alfons betytt väldig mycket. Det är en fin, rikt illustrerad bok för Alfons-nördar men också för alla vuxna som helt enkelt bara gillar böckerna om Alfons Åberg och hans pappa.

Lena Kåreland

40 år med Alfons Åberg och hans skapare Gunilla Bergström