Nora Schuurman

Foto av:

Okänd

Jag är född 9 januari 1968 i Esbo, Finland. Min utbildning består av att jag har läst geografi vid universitetet i Joensuu. Nu arbetar jag som författare och frilansöversättare. Jag är gift och har en dotter, född i juli 2000. Mina intressen består av ridning och handarbete. Jag har en häst och två hundar, som jag pysslar med.

Varför jag blev författare? Det är svårt att säga, men jag har alltid läst mycket och skrivit något. Jag tycker om böcker, och det var mitt dröm redan som barn att vara författare. Min första bok, som kom ut 1996, Pelkääjän paikka på finska, är en ungdomsbok.

På smällen
kom ut på finska i 1998. I år kom ut min tredje bok, Viimeinen valokuva på finska, som är en deckare för vuxna. Jag är intresserad om ungdomarnas liv, och också om mysterier. Jag tycker även om korta fraser och episoder, därför är mina böcker så korta. Jag vill vara en god författare, jag vill skriva böcker som läsaren förstår såsom jag har skrivit dem. När jag läser en god bok, ser en film eller lyssnar på musik får jag inspiration. Och också ibland på natten när jag inte kan sova.

Vilket djur skulle du helst vilja vara?
- Jag skulle helst vilja vara en häst.

Vilken tid skulle du helst vilja leva i?
- Kanske på 1950-talet.

Vilken är din favoritförfattare?
- En av mina största favoritförfattare är Margaret Atwood. Jag tycker också om de nya engelska kvinnodeckare, t ex Frances Fyfield och Minette Walters.

Vilken är din favoritmat?
- Plättar.

Vilken är din favoritmusik?
- Alla slags musik från 1960- och 1970-talet, t.ex. Paul Simon och Joan Baez.

Nora

Priser och utmärkelser:
- Norra Karelens författarföreningens pris i 1996.
- Finlands Författarförbundets förstlingsbokspris 1997.
- Priset för unga författare från Antti Jussi Kosonens fond 2001.

Relaterat

På smällen

Om boken

Mia är 18 år och med barn. Övertygad om att hon ska behålla barnet och bilda familj reser Mia från Finland till Roskilde för att leta reda på Jesper, killen hon tillbringat en enda natt med. Åtta veckor tillbringar Mia i Danmark, hon letar och letar, åker till Köpenhamn och Bornholm, för att till slut hitta Jesper. De inleder ett förhållande, men är Jesper den killen som Mia trodde ? och ville tro ? att han var? På smällen är Nora Schuurmans andra bok. Hon är född 1968 och arbetar som författare och översättare och har bland annat översatt Tidenförfattaren Christina Wahldéns Kort kjol till finska. För sin debutbok fick hon Finlands Författarförbunds debutantpris. Översättare: Janina Orlov

Nora Schuurman

På smällen