J. R. R. Tolkien

Foto av:

John Wyatt

John Ronald Reuel Tolkien föddes 1892 i Sydafrika. Han kom som treåring till England och blev tidigt föräldralös. Som ung officer deltog han i första världskriget men drabbades av skyttegravsfeber och hamnade på sjukhus, där han började skriva på Silmarillion.1924 blev han professor i engelska vid universitetet i Leeds och året därpå professor i anglosaxiska vid universitetet i Oxford.

1937 kom hans första bok i den fantasygenre som sedan skulle göra honom berömd i hela världen. Det var barnboken The Hobbit, There and back again, som den fullständiga titeln lydde. Den publicerades första gången i Sverige med titeln Hompen, för att senare få sin nuvarande benämning Bilbo, en hobbits äventyr. Tolkien funderade länge på en fortsättning av The Hobbit - eller Bilbo. Hans fantasivärld, i mycket inspirerad av nordiska och germanska myter, blev alltmer utvecklad, och blommade ut i hans stora verk Sagan om ringen, som först gavs ut 1954-1956. Sagan om ringen fick i huvudsak ett positivt bemötande när den kom på svenska första gången hösten 1959. Men någon säljsuccé blev det inte - den kom först nästan tio år senare, 1967, när den första pocketupplagan kom ut och hippievågen från USA satte fart på fantasygenren.

Tolkien själv betonade vikten av sagor och fantasier för en god personlighetsutveckling, i en tid då vardagsrealismen var förhärskande, och mycket tack vare honom ändrades attityderna: saga och fantasy fick tillbaka sin rättmätiga plats inom barn- och vuxenlitteraturen.

När Tolkien avled 1973, åttioett år gammal, sörjdes han av miljoner läsare över hela världen - den störste sagoberättaren i vår tid.

Relaterat

Sagan om ringen

J. R. R. Tolkien, Brian Sibley, Alison Sage

Sagan om ringen

Sagan om smeden och stjärnan

Om boken

Uppläsare: Tomas Norström
Sagan om smeden och stjärnan är en av Tolkiens mindre kända berättelser men den innehåller mycket av den sagomagi och de väsen som befolkar t.ex. Bilbo, här i Tomas Norströms följsamma uppläsning.

Det var en gång en by för inte så länge sedan för folk med långt minne och inte så lång borta för folk med långa ben. Det var en högst märklig och berömd by, framför allt var den berömd för sina kockar. Mästerkocken var den förnämste av dem alla.
Vart tjugofjärde år firades de snälla barnens fest.
Då skulle Mästerkocken baka Stortårtan.
Mästerkockens lärling hette Alf. Ingen visste vem han var eller var han kom ifrån, men han och ingen annan såg till att Älvornas silverstjärna bakades in i tårtan och hamnade hos smedens son.
Och den som bär Älvornas stjärna på sin panna, han upplever de förunderligaste ting ...

J. R. R. Tolkien

Sagan om smeden och stjärnan