Annika Rockström

Media

Pressbilder

Jag tycker om att vara ute och teckna. Att se himlen förändras och försöka fånga molnens form. Att krypa ner på marken och undersöka hur en luden larv rör sig. Att följa en glänsande skalbagge som klättrar upp på en skrovlig trädstam.

Jag föddes i Norrköping 1959 och sen dess har jag bott lite här och var i landet och en längre tid i Dublin på Irland. Där utbildade jag mig vid The National College of Art and Design. Jag specialiserade mig på textildesign och konst och läste också bildpedagogik. När jag flyttade tillbaka till Sverige jobbade jag först som bildlärare och gick sen kortare kurser i humanekologi, marinbiologi och vetenskaplig illustration, samt en tvåårig folkhögskolekurs i Nyköping kallad "Konst och Natur". Den förde mig upp till Andenes i Norge, där jag lärde mig mycket om valar och människor och greps av berättarlust.

 Kursen i vetenskaplig illustration hölls på Tjärnö marinbiologiska laboratorium i Bohuslän och jag fascinerades av den mångfald av liv som finns i havet. De senaste åren har jag gjort bilder på havets djur till bla WWF, Andenes Valsafari, Danmarks Akvarium, Sjöfartsmuseet i Göteborg och Havets Hus i Lysekil. Klippa, sten & sand, skriven av Åsa Lind och utgiven på Rabén och Sjögren är den första bok jag illustrerat. Jag blev glad när jag fick uppdraget, och när jag fick läsa Åsas text. Det var spännande att läsa om jordskorpans pussel och bergens historia. Och att gå på naturhistoriska museer i Göteborg och Stockholm och leta stenar och fossil i samlingarna. Att studera granit i mikroskop och upptäcka att den består av olika glänsande mineraler, betrakta de blanka kvartskristallerna, den glänsande fältspaten och den mystiska svarta glimmern. Försöka återge stenens karaktär och väsen i en bild. Att se på en hoprullad trilobit som liknar en groda utan ben och försöka förstå att den levde för 500 miljoner år sedan. Tänka ut hur man kan beskriva 4600 miljoner år på ett ark papper.

Relaterat

Klippa, sten & sand

Om boken

Åsa Lind ställer i sin sinnliga geologibok de stora frågorna. Hur har jorden bildats ? alltifrån Big bang? Vad berättar fossil och avlagringar om livets uppkomst och utveckling? Vad händer i framtiden med vår jord? Hon berättar också om den envise meteorologen Adolf Wegener som efter grundlig forskning lade fram teorin om kontinentförskjutningar ? plattektoniken! Tänk att jordytan är under ständig förändring! Åsa Lind hjälper oss också att titta nära. Mineralerna hittar vi överallt. Alla bergarter och jordarter är uppbyggda av mineraler. Metallerna i kastrullen och i riddarrustningen likaså. De viktigaste mineralerna är kanske de som finns i vår egen kropp: kalcium, salt, fosfor och zink t.ex.! Slutligen får vi praktiska tips till hur man kan bygga upp en egen stensamling och var man kan gå ut plocka och studera. Att stenar är vackra, släta, färggranna och glimmande det visar oss också illustratören Annika Rockstöm med sin fina akvareller.

Åsa Lind, Anders Fridfeldt, Annika Rockström

Klippa, sten & sand