Jerker Jansson

Media

Pressbilder

Jag heter Jerker Jansson. Jag är född 1963. Jag är gift och har tre barn, pojkar allihop. Jag bor i Bergshamra, en förort till Stockholm, men tillbringar också en hel del tid på mitt torp. Mina stora passion förutom skrivandet är musik, jag spelar själv och gör låtar i min lilla hemstudio. Just nu frilansar jag. Tidigare har jag jobbat som redaktör på Koll, en portal på internet. Och jag har jobbat med ungdomar och barn med problem, på terapiskola och på ungdomshem.

Under de senaste sex åren har jag jobbat som frilansande kulturjournalist och radioproducent. Jag skriver för att jag tycker att det är roligt. Redan som tonåring visste jag att jag ville bli författare. Först hade jag bråttom. Satte upp mål. "Innan jag är 20 ska jag..." Men eftersom det aldrig blev så, sket jag i planerna. Jag skaffade barn, spelade popmusik och levde i största allmänhet.

1997 publicerade jag min första bok. En lättläst science fiction-berättelse som jag skrev för LL-förlaget. Rädda månen heter den. Den handlar om en kille som heter Hardy som räddar månen från stenätande rymdvarelser. Andra delen som handlar om tidresor har jag just skrivit färdigt. År 2000, kom min andra bok, Manual, som jag har skrivit tillsammans med Jesper Lindau. Manual är vår version av en handbok för unga män. Den handlar om allt som vi tror är viktigt för en ung kille att få veta av ett par halvgamla gubbar. Sex, makt och våld, med andra ord. Just nu håller jag på att skriva en ungdomsbok, en feministisk cyberpunkroman.

Relaterat

Manual

Om boken

Att det är stor press på tjejerna idag ? de ska vara sexiga, smarta, framgångsrika och goda mödrar samtidigt ? det vet alla. Men att det är precis samma press på unga killar diskuteras inte lika ofta. Nu finns boken för alla killar som inte vill låta sig styras av varken he-manfantaster eller drömmande feminister. För killar som lever i verkligheten.

Jesper Lindau, Jerker Jansson, Lars Renberg

Manual