Terence Blacker

Foto av:

Okänd

Terence Blacker föddes 1948 och har länge varit en etablerad författare, han har skrivit ett stort antal böcker både för barn, ungdomar och vuxna. Han är även kolumnist för en av Englands största tidningar, The Independent, och deltar även i radio och tv, främst om barnböcker.

Han spelar gitarr och skriver låtar, och bor i ett hus på landet i England. Pojke Flicka är hans första bok som översatts till svenska. Under sin skoltid spenderade han mer tid med att rida hästar än att plugga, men han blev aldrig en professionell jockey. Istället skrev han i runt 10 år innan han blev heltidsförfattare 1983.

Han är förmodligen mest känd i England för Ms Wiz-böckerna för yngre barn, som handlar om en excentrisk lärares äventyr. Vidare är Terence passionerat förtjust i fotboll och har skrivit ett flertal böcker i en serie som heter Hotshots, som handlar om ett tjejlag, och serien The Transer, om ett pojklag.

Intervju med Terence Blacker från Achuka

1. Du är en av få författare som skriver både barn- och vuxenböcker, med gott rykte i båda genrena. Har detta påverkat ditt sätt att skriva för respektive publik?

Jag tror inte det. Jag tycker att det är mycket inspirerande att skriva för olika publik och det hjälper mig som författare. Ibland tar det ett tag att tänka om, men oftast gör det mig mer skärpt. T ex om jag har fastnat i en vuxenroman är det väldigt upplyftande om Ms Wiz kommer och knackar på dörren.

2. Arbetar du på en bok i taget eller håller du på med flera böcker samtidigt? Har karaktärer och handling påverkats från en bok till en annan?

Ibland måste jag avbryta en roman för att göra färdigt en barnbok, t ex om jag måste hålla en deadline. Men vissa projekt avbryter jag aldrig. Jag försöker separera de båda så mycket som möjligt. Så jag tror inte att handlingar och karaktärer påverkats av varandra faktiskt.

3. Förutom att vara en upptagen författare, skriver du även en regelbunden kolumn för The Independent och även annat. En del författare skulle befara att detta skulle sänka standarden på deras seriösa skrivande. Hur ser du på det?

Jag håller nog med. Att skriva i tidning är motsatsen till att skriva böcker - du måste låtsas vara mer övertygad om sakers tillstånd än vad du egentligen är, medan att skriva fiktion ska vara en lektion i att vara osäker - en jakt på vad du egentligen tycker. Jag tror att vara journalist är det största hotet, efter att lära ut kreativt skrivande, för en lovande ung författare. Jag gillar att tro att jag har varit för länge i branschen för att bli korrumperad av processen - men jag kan ha fel.

4. Jobbar du på någon ny barnbok, och i så fall vad kan du berätta för oss?

Just nu håller jag på med en vuxenroman, men jag ska snart börja på en ny bok för barn, men jag kan inte berätta några fler detaljer...

5. Hur går det med ditt låtskrivande? Ibland framträder du ju med din gitarr, har du någonsin velat bli en singer-songwriter?

Jag har spelat gitarr sen jag var 13 och det har alltid betytt mycket för mig. Mestadels sjunger jag andra människors låtar, men nu har jag börjat skriva egna saker. Min dröm är att kunna skriva med samma hjärta och humor som Randy Newman, Georges Brassens eller Loudon Wainwright, men förutom här pratar jag inte så mycket om det.

© Copyright 2001 ACHUKA

Relaterat

Föräldrabytet

Om boken

Dannys problem kan sammanfattas i två ord: hopplösa föräldrar. Så när han hör talas om Föräldrabytet, en agentur som hjälper barn att hitta de perfekta föräldrarna, bestämmer han sig för att ge det en chans.

En smart, rolig, snabb historia av författaren till Pojke flicka.

Terence Blacker

Föräldrabytet