Per Gustavsson

Media

Pressbilder

Per Gustavsson, född i Sundsvall 1951, började sin yrkesbana som barnbibliotekarie, men är sedan 1990 berättare och författare på heltid. Han är initiativtagare till Ljungby berättarfestival och sagomuseet i Ljungby. Han gör ofta författarbesök i skolor då han levande och dramatiskt berättar sägner och sagor. Han har givit ut ett 20-tal böcker och han håller också kurser om muntligt berättande.

----------

Jag är sagoberättare och besöker ofta skolor och bibliotek, föreningar och fester, och bjuder på mina historier. Jag berättar ritsagor för riktigt små barn, spökhistorier för de som inte är lättskrämda, kärlekberättelser för tonåringar och vuxna kan få höra sagor utan lyckligt slut. Det bästa med att berätta historier är mötet med lyssnarna. Det är du som lyssnar som bär fram berättelsen och ditt gensvar gör att berättelsen hela tiden förändras.

Jag gillar framförallt att återge drastiska och skämtsamma sagor och folkliga sägner, som berättar så mycket om människors liv och tankar förr i tiden. När jag sticker fötterna i mina gamla träskostövlar, sätter slokhatten på huvudet och hänger en trasig långrock över axlarna förvandlas jag till Mickel i Långhult, som levde på 1800-talet och är Smålands och vårt lands store sagoberättare. I skenet av levande ljus tar jag åhörarna med till Mickels tid och berättar hans särpräglade sagor om fattiga bönder, driftiga torparpojkar, ordkloka prinsessor och mästertjuvar.

"Hur hittar man de här historierna du berättar?" frågade en lyssnare mig en gång för många år sedan. Då föddes tankarna på att skriftligt återberätta en del av mina favorithistorier. Sedan debuten 1992 har det blivit ett 20-tal böcker med berättelser. Jag letar gärna rätt på okända sagor och sägner som varit bortglömda under lång tid.

Relaterat

Sägenresan

Om boken

Märkliga händelser, ovanliga personer och mystiska naturfenomen... I den här rikt illustrerade boken ryms mer än 80 sägner som guidar oss till spännande platser samtidigt som den bjuder på fantastisk läsning för alla åldrar! Läskigt, dramatiskt, sorgligt och fräckt! Mästarberättaren Per Gustavsson har valt en handfull sägner från varje landskap - från söder till norr - och Augustvinnaren Katarina Strömgård står för de magiska bilderna. Sägenresan är generös, spännande och inspirerande läsning för alla åldrar. Och platserna finns att besöka på riktigt!

Somliga berättelser i den här boken är helt sanna! Andra är ren och skär dikt... Men just för att de är hemska, drastiska, sorgliga och fräcka har de överlevt!

Per Gustavsson är en kunnig och uppskattad berättare och författare med folksagor och sägner som specialitet. Till Berättaråret 2006 kommer han med en ny, spännande bok! I Sägenresan har han valt att återberätta en handfull sägner från varje landskap. Berättelserna är en fantastisk sagoskatt, och alla sägenplatserna finns att besöka. Med hjälp av boken kan man resa på upptäcktsfärd - på skattjakt!
Sägenresan för oss till platser i hela vårt land som vi annars aldrig hade upptäckt. Till den gamla ödekyrkogården där de döda gått igen, till päronträdet där det sägs att pysslingarna bor... Vi får läsa om svärjarhålorna i Tofta, Hagbards galge, trollfolket i Klätthålet, Storsjöodjuret, häxberget i Torsåker och om suptallen i Lappland. Ja, det här är bara några exempel!

De mer än 80 sägnerna i boken ger också en bild av livet förr i tiden - om vardag och fest. Barn döps, ölet dricks, jorden odlas, folk dansar i midsommarnatten. Och barn försvinner i skogen, förälskelser får ödesdigra följder, kvinnor bränns på bål... Livet är brokigt, hemskt och härligt!

Per Gustavsson, Katarina Strömgård

Sägenresan