Emma Warg

Foto av:

Christian Saltas

Martin Widmark hörde mig läsa ett utkast till berättelsen om Ella en gång. Jag vet inte, men jag tror att han hörde henne lite tydligare när jag lånade henne min röst. Och på den vägen är det.

Det händer något spännande vid högläsning ibland. I korta ögonblick verkar tiden stanna till.

Jag påstår inte att det händer särskilt ofta men jag strävar åt det hållet vare sig jag högläser, läser eller skriver.

Så bjöds jag av Martin in i Ellas värld. Fick vara med och skapa den tillsammans med honom. Det låter lite vanvördigt att säga att vi bollat henne mellan varandra, men det har vi.

Något varsammare med tiden.

Boken handlar om Ella som driver ett café. Berättelsen utgår från hennes funderingar kring sitt eget liv och fantasier runt hennes gäster som sjunger låtar om sig själva. Sångerna har spelats in på CD, tillsammans med Ellas berättelse.

Hon serverar varma bullar till en ibland ganska svårbegriplig hop gäster. Hennes reflektioner väjer inte för det svåra, hon är uppriktig, snäll, klok men faktiskt också lite korkad ibland. I alla fall när det rör Torsten, en särskilt stilig sjökapten.

Det är roligt att vara med att ge en sån som Ella form. Inte bara i mötet mellan mig och Martin utan också med tecknaren Malin, som har gett Ella och alla karaktärerna deras utseenden. Och Mats förstås som skrivit musiken och gett henne gung, och en bossanova som jag fått sjunga in.

Jag tycker om poesi, barnböcker och en del skräckfilm av samma anledning. Glipan mellan dröm och verklighet kan sluta sig och öppnas allt efter behov. Verkligheter behöver inte vara som i verkligheten, men ändå närmare en inre upplevelse av verkligheten.

Jag bor med min familj i Stockholm. I nio år bodde jag i Paris där jag jobbade som fotomodell. Sen flyttade jag till Los Angeles där jag bodde i sex år, utbildade mig och jobbade med teater.

Jag går andra året på Biskops-Arnös skrivarskola och där skriver jag mest poesi.

Nu blir jag nog kvar här i Sverige.

Sagan om Ella fick ett så lyckligt slut att jag och Martin ofta talar om vad som hände sen. Vi tror att Ella och hennes Torsten gav sig iväg ut på en resa.

Relaterat

Ellas café

Om boken

Gästerna på Ellas Café är av varierande slag. Det är den boxande damen, den bonniga familjen, reggaebarnen och inte minst Ella själv. Alla har de en historia att berätta i form av en sång.

Medverkande: Lennart Jähkel, Caroline af Ugglas, Emma Warg och Jet Set Sweden.

Barnmusik: En berättelse och 12 sånger:

1. Häng med till Ellas café
2. Reggaebarnen
3. Boxande damen
4. Dansbaneplöjar´n
5. Min lilla kanin
6. Ljugarvalsen
7. Bonniga familjen
8. Vi i våran trapp
9. Meteorologens hämnd
10. Kometflickan
11. Dillkvist bakom örat
12. Ellas café

Martin Widmark, Emma Warg, Malin Lindgren

Ellas café