Iselin B Alvestad

Foto av:

Studio Vest

Iselin B. Alvestad (f. 1978) har studerat konfliktlösning i Berlin och Kung Fu i Hong Kong, men bor numera i Oslo. Alvestad blev nominerad till Arks barnbokspris för debutboken Alanya – vägen följer hjärtat.

Intervju med Iselin:

Iselin Alvestads böcker är fulla av överraskningar, men i den här intervjun hävdar hon att hon själv blir lika förvånad som läsaren över vad som sker.

- Hur är det att vara författare?
- På ett sätt väldigt ensamt, jag sitter mycket ensam och skriver. Men å andra sidan är jag ju ändå inte ensam, karaktärerna jag skriver om blir ju till varelser som jag börjar gilla. Och ofta överraskar de mig! Jag kan ha tänkt ut en plot eller hur en karaktär ska agera, men ändå blir det inte så!

- Hur kom du på att du skulle skriva om Alanya?
- Namnet Alanya dök upp, och då kunde jag inte komma på något nytt namn. Jag började med att föreställa mig karaktärerna, speciellt Alanya och Pip, och la mycket tid på att utveckla deras värld. Det tog sju år från att jag började skriva den första boken till att den kom ut! Men jag visste hela tiden att det skulle bli en serie, så jag har skrivit på de andra böckerna under tiden också.

- Vilken bok glömmer du aldrig?
- Kampen om tiden av Michael Ende.

- Hur var du som trettonåring?
- Jag var lite lillgammal, och tyckte mycket om att läsa. Det var väldigt jobbigt att vara tretton, det var så många olika krav att förhålla sig till. De vuxna vill att du ska vara bra i skolan, medan vännerna vill att du ska vara kul att vara med. Själv står man med ett ben i barnets magiska värld och ett i vuxenvärlden. Samtidigt rusar hormonerna runt i kroppen och man upplever allt mycket starkare. Jag är glad att jag inte är tretton längre!

- Vad vill du säga till dina läsare?
- Tro på dig själv och dina drömmar. Våga följa ditt hjärta …

Relaterat

Drakarna vaknar

Om boken

Förbannelsen vilar fortfarande över Aryak, och Alanya är den enda som kan häva den ...

Våren återvänder till Aryak efter att Alanya och hennes följeslagare lyckats jaga bort häxan från Abylon. Men lugnet blir kortvarigt. Pip, som sitter på tronen i Alanyas ställe, börjar förändras. Och varför beter sig Haimo så underligt? Sakta förstår Alanya att någonting är fel, mycket fel. Förbannelsen vilar fortfarande över Aryak, och Alanya är den enda som kan häva den. För att lyckas måste hon väcka draken … Fristående fortsättning på Vägen följer hjärtat.

Iselins karaktärer är hennes vänner, och inte sällan överraskar de henne när hon börjar skriva. Trots att hon redan har tänkt ut hur det ska gå, gör karaktärerna ofta något helt annorlunda! Det tog Iselin lång tid att utveckla den värld som Alanya lever i; mer exakt sju år från att karaktärerna Alanya och hennes farbror Pips första äventyr blev debutboken Vägen följer hjärtat (som fick det norska förlaget Aschehougs debutantstipendium 2007).

Iselins råd till läsarna: Tro på dig själv och dina drömmar. Våga följa hjärtats röst.
Vilken bok glömmer Iselin aldrig? Momo - Kampen om tiden, av Mikael Ende.

"Lovande fantasydebut."
Bokavisen om Vägen följer hjärtat

Iselin B Alvestad

Drakarna vaknar