Leslie Margolis

Media

Pressbilder

Leslie Margolis är uppvuxen i Los Angeles, Kalifornien, men bor numera i Brooklyn, New York. Hon har en hund som heter Blanche och en man som heter Tim.

Intervju med Leslie:

Varför beslöt du dig för att bli författare?

Det började med mitt intresse för läsning. När jag var sju år gammal såg jag ett avsnitt av teveserien Twilight Zone som handlade om bankmannen Henry Bemis. Han älskade att läsa och gjorde det konstant: på jobbet, vid måltiderna, när han körde bil. Han låg till och med vaken på nätterna och läste, och hans fru och chef höll på att bli galna på honom.
Jag kände sympati för Henry. Det var väl klart han ville läsa hela tiden, vem vill inte det när det finns så många bra böcker? Hur som helst, en dag sätter han sig i bankvalvet på lunchen för att läsa, men slås plötsligt medvetslös av en explosion. När han vaknar upp har en atombomb utrotat allt på jorden. Han beger sig ut i det öde, förstörda landskapet och råkar snubbla över stans bibliotek. Visst, byggnaden är förstörd, men böckerna - allt papper - har förblivit intakt! Insikten att han har all tid i världen att läsa, utan att chefen och frun hackar på honom, gör honom överlycklig. Vem behöver mänsklig kontakt när man kan läsa?! I triumf böjer han sig ner för att plocka upp en bok men råkar samtidigt - gud förbjude - tappa glasögonen i marken. De går sönder och plötsligt blir hela världen suddig. Henry kan inte läsa ens ett litet ord mer!
Den berättelsen har förföljt mig. Gör det fortfarande. På den tiden kunde jag inte tänka mig värre tortyr än att vara omringad av böcker, utan möjlighet att kunna läsa dem.

Nå, varför blev du författare?

Jag vet inte. Vägen var lång och snårig och full av genvägar. När jag gick i skolan var författare allt jag ville bli. Jag skrev massor - noveller, uppsatser, skoltidningsuppsatser, poesi-embryon, det första kapitlet på sex olika romaner ... Sedan började jag på college och övertygade mig själv om att det inte var praktiskt eller ens möjligt att skriva skönlitteratur. Så jag pluggade stadsvetenskap i stället samtidigt som jag skrev och jobbade som redaktör för skoltidningen, allt med tanken att jag skulle jobba som journalist eller forskare i framtiden.
När jag tog min examen insåg jag att jag nog ändå var mest intresserad av att skriva, så jag flyttade till New York och började jobba i förlagsbranschen. Skulle jag inte skriva, kunde jag i alla fall jobba med böcker och författare, tänkte jag. Jobbet som redaktionsassistent på barnboksförlaget var kul, jag lärde mig massor om hur ett förlag fungerar. Och bättre – det ledde till lite skrivaruppdrag. Jag spökskrev några korta böcker med kända karaktärer. Att få betalt för att hitta på berättelser var toppen, men jag kände mig ändå inte som en riktig författare, utan mer som en härmapa, en förrädare, en knöl.
Jag var som sagt inte säker på om jag skulle blir författare eller inte, så jag flyttade till London och började plugga socialantropologi, det vill säga kultur och samhälle. Efter en examen i det insåg jag att jag skulle ägna mig åt att utforska området, men mer som romanförfattare än någonting annat. Så jag flyttade tillbaka till New York för att "bli författare". Och på den vägen är det!

Kolla in Leslie Margolis hemsida: www.lesliemargolis.com

 

Relaterat

Killar och hundar

Om boken

Girlpower-chicklit om vänskap, killar och skolan, för dig som gillar Allie Finkle, men är lite för ung för En prinsessas dagbok. Här kommer boken som hjälper dig att få pli på din hund - och dina killkompisar. Att flytta till nytt hus och ny skola är jobbigt. Annabelle saknar sina vänner och är inte säker på vad hon tycker om mammans nya pojkvän. För att överraska henne ger mamman och Ted (nya pojkvännen) henne en hundvalp och en valpträningshandbok. Snart inser Annabelle att de handfasta råden fungerar på både hundar och killar … Annabelles bästa valptips:
1. Valpsäkra ditt hus. En ny hund kan göra stor skada, snabbt.
2. Gulla med den! Hundar behöver mycket kärlek
och omtanke.
3. Tala om vad du vill. Hundar förstår inte reglerna
förrän du har förklarat dem.
4. Skäll! Ge bestämda, korta och direkta kommandon
så får du din hunds uppmärksamhet.
5. När du är osäker, muta med mat.
6. Upprepa, upprepa, upprepa varje lektion (hundar har väldigt kort minne).
7. Ge aldrig upp.
8. Var ledare för din flock.
9. När du träffar en okänd hund, sträck fram handen och låt hunden sniffa på den.
10. Visa aldrig att du är rädd. Låtsas att du är lugn och självsäker och har koll - även när du inte har det.

Leslie Margolis

Killar och hundar