Marie-Aude Murail

Foto av:

Claudie Rocard

"För att bli författare senare i livet behöver man inte studera en massa eller vara bra i skolan, däremot måste man leka, ha tråkigt, leka, drömma, leka, läsa i hemlighet, leka lite till – och utsätta sig för att vara helt och tillfälligt missförstådd."

(Marie-Aude Murail i Mon écrivain préféré)

Marie-Aude Murail är en av Frankrikes mest kända barn- och ungdomsboksförfattare. Hennes böcker finns översatta till tyska, spanska, italienska, grekiska, japanska, engelska, koreanska och nu också svenska. Hon har även prisbelönats ett tiotal gånger. Bland annat fick boken Pucko Deutscher Jugendliteraturpreis, läsarnas eget val, 2008!

1954 föddes Marie-Aude Murail in i en riktig konstnärsfamilj. Hennes far var poet, mamman journalist – men med teaterdrömmar, och två av hennes tre syskon är författare.
Redan tidigt stod det klart att Marie-Aude älskade böcker. Hennes mamma skrev i sin dagbok: ”Bibiche (Marie-Audes smeknamn som barn) är 18 månader och det bästa sättet att få henne att hålla sig lugn är att ge henne en bok.”
Marie-Aude har alltid skrivit. De första berättelserna skrev hon som barn. Det var sagor som hon sedan berättade för sin lillasyster Elvire. Därefter följde litteraturstudier på Sorbonne innan hon 1986 debuterade som barnboksförfattare. ”Jag blev författare, för jag hade inget val.” (Marie-Aude Murail i “Continue la lecture, on n’aime pas la recré …”)

Idag bor Marie-Aude i Orléans. Hon är gift och har tre barn. Sedan debuten har hon fått cirka 80 titlar utgivna: sagor, essäer, noveller, fantasyböcker med mera. Hon utforskar hela tiden nya vägar oavsett om de är politiska, realistiska eller fantastiska. Hennes devis är: upprepa dig aldrig, gör aldrig det som folk väntar sig.
Pucko är den första av Marie-Aude Murails böcker som översatts till svenska.

För att läsa mer om Marie-Aude Murail:
www.marieaudemurail.com/
www.ecoledesloisirs.fr/index1.htm

 

Relaterat

Pucko

Om boken

Pucko säger "aja baja, fult ord" när hans bror Kléber svär. Han säger "jag tycker inte om någon här" när han inte tycker om någon här. Han kan räkna jättesnabbt: 7, 9, 12, B, 1 000, 100. Han leker med Playmobil och tror att det bor små gubbar i "tefelonerna", i väckarklockorna och i rödljusen. Pucko är tre år och 22. Fysiskt är han 22.

Pucko har inte bara sin bror, han har en hemlig vän också. Det är herr Kanin, en plyschkanin. Herr Kanin är Puckos vän i vått och torrt. Han hatar också Malicroix, vårdhemmet som Pucko nästan dog av sorg på, och som Puckos pappa vill spärra in honom på igen.
Kléber går sista året på gymnasiet; han är väldigt, väldigt modig och väldigt, väldigt trött på att ta hand om Pucko. Inget är lätt i Puckos och Klébers liv. Men den dag då Kléber får för sig att han och Pucko ska dela lägenhet med fyra andra studenter, då, då blir det riktigt komplicerat.

Pucko handlar om kärlek och att växa. Pucko utvecklas under historiens gång, men även Kléber och de fyra studenter som de delar lägenhet med utvecklas enormt. Empati, medmänsklighet och människors lika värde är frågor som de alla måste reflektera över och ta ställning till. Hur mycket är man själv villig att ge upp för att hjälpa någon annan?

Marie-Aude Murail

Pucko