Martin Jonols

Foto av:

Magnus Liam Karlsson

Allting började en dag i åttan när Pelle R. kom fram till mig på skolgården. Dagen innan hade jag varit med i en musikshow på fritidsgården. Pelle R. var en av de bästa i Sverige på tyngdlyftning. Jag var överlägset sämst i klassen på bänkpress. Det brukade inte vara någon bra nyhet att den där biffen kom fram och ville snacka på skolgården.

- Du var hård igår, sade han
- Va?
- Du var hård igår på fritidsgården.

Jag tänkte att det där med teater och musik kanske kunde vara något för mig och började på teaterskola efter gymnasiet. Sedan startade jag och några kompisar en teatergrupp som hette Sputnik men jag
kom rätt snart på att jag passade bättre för att skriva än att spela teater och musik.

Jag skrev en countryshow på Pistolteatern om min gamla förort Riksby och gick på Dramatiska Institutet och skrev och regisserade en hel del pjäser till Radioteatern och till Uppsala stadsteater och en del andra ställen och så småningom skrev jag en roman om punktiden som heter Okrossbar.

Nu har jag skrivit en ungdomsbok som heter Biljana är bäst som bygger på en serie för Unga Radioteatern. Jag kom på idén när jag var på en kurs för ungdomslagstränare i fotboll.

Biljana är bäst handlar om att växa upp i en förort som folk tycker är sämst och att ha en farsa som är snällast i universum fast han är en av världen två-tre sämsta taxichaufförer och glömmer bort hur man lägger in backen när han blir stressad, om att ha ha en schysst fotbollstränare som väger ett par hundra kilo för mycket, om när den man är lite kär i bär sig åt som en idiot och den som är ens bästa kompis bär sig åt som en dubbelidiot. Den handlar också att kunna prata med Nobby Stiles vålnad och om att ha en Superbiljana inne i huvudet.

Relaterat

Biljana är inte kär

Om boken

Att vara kär eller inte kan vara ett komplicerat problem när man går i sexan. "Jag gillar en kille, som gillar en tjej, som gillar mej" ...

I den andra boken om Biljana har hennes tidigare bästis Emma börjat hänga med de coola tjejerna i skolan, de som röker och bara snackar om killar hela tiden. Biljana vill inte vara med dem men känner sig ändå sviken av Emma. När snygga, populära Kristoffer kommer till klassen och visar intresse för Biljana trappas konflikten mellan dem upp.

Daniel, som Biljana inte kunde låta bli att titta på hundra gånger om dagen tidigare, har blivit en tönt tycker hon. För att inte tala om mamma och pappa. Plötsligt stör hon sig på allt de gör. Och den nya tränaren vill toppa laget och inte låta alla vara med, det kommer att förstöra allt ...
Varför har allt blivit så annorlunda? Eller är det Biljana som har förändrats?

Martin Jonols

Biljana är inte kär