bok

Biljana är bäst!

Martin Jonols

Författare

Beskrivning

2010-03-09
Svenska
9-12

Författare

Martin Jonols

Biljana är tolv år och vänsterback i Östnora IF. Om två veckor ska de möta serieledarna Hammarby och Biljana är lika nervös som en groda hon såg i ögonen en gång precis innan hennes mamma körde över den med bilen.

Spänn fast säkerhetsbältet och var beredd på en hisnande färd in i tolvåriga Biljanas värld bland kompisar som sviker, en fotbollstränare som mest dillar om sin gamla idol Nobby Stiles och en pappa som har blivit av med taxijobbet för att han glömt hur man lägger i backen. Det är underhållning från första sidan.

Biljanas självförtroende är ganska dåligt i början. Hon blir extremt nervös inför matcherna och kan inte förstå varför hon påverkas så av snobblaget från Äppelhöjden och deras nedlåtande blickar. Och inte blir det bättre av att hennes bästis Emma pratar skit bakom ryggen på henne och att killen hon är kär i drar med sig sin urtöntiga kompis på deras första dejt. Men det mesta ordnar upp sig och Biljana lär sig säga ifrån och tro på sig själv, vilket är ett viktigt budskap till alla i den här åldern.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2010-03-09

Läsordning

0

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129670981

Antal Sidor

112

Ryggbredd (mm)

13

Höjd (mm)

206

Vikt (kg)

0.276

Bredd (mm)

157

Recensioner

www.gp.se

”en fröjd att läsa oavsett om man är intresserad av sporten i fråga eller inte”

"Jonols språk är ungt och fullt av överraskande bilder. Den lite truliga humorn, som speglar flickans livssyn, bryter sig ibland loss och då kan det bli hysteriskt roligt. Slutet är öppet, vilket förhoppningsvis är ett tecken på att fortsättning följer."Cecilia Nelson

”både roligt och spännande hela tiden!” /Hemmets Veckotidning

barnochungdomsbok.blogspot.com

”en härlig och galet rolig fotbollsbok”

Martin Jonols har skrivit en härlig och galet rolig fotbollsbok. Jag hoppas att det kommer fler böcker om Biljana, för det här är humor och pirr hela tiden.

www.bokcirklar.se

”Härlig spänning. Och en massa humor. Läs!”

svtplay.se

”en väldigt fin bok både för killar och tjejer” /Magnus Utvik

www.svd.se

”en gripande, rolig och spännande bok”

"Vid sidan av fotbollsdramatiken skapar Jonols ett fint porträtt av den kärlekstörstande Biljana och hennes brokiga familj. Och trots att här både finns förort och familjemisär slår det aldrig över i någon tröstlös offerstämning. Tvärtom blir det på en och samma gång en gripande, rolig och spännande bok."Svenska Dagbladet

www.malmo.se

”Jag blev förbluffad över hur verklighetstrogen boken är”

"Man måste inte älska fotboll för att ge sig i kast med Biljana är bäst!. Boken handlar lika mycket om hur det är att växa upp. Jag blev förbluffad över hur verklighetstrogen boken är. De händelser som sker i Biljanas vardag känns nästan som hämtade ur mina egna tidigare dagar. En medryckande och underhållande bok. Trots mörka stunder skänkte mig Biljana stor glädje tack vare sin sköna personlighet!"

boktradet.blogspot.com

”Betyg 4”

"Boken handlar mycket om att våga säga nej, att inte låta andra köra med sig. Och det är något som inte bara Biljana behöver lära sig. Boken är bra! Du behöver inte vara tokig i fotboll för att gilla den."

bibliotekshedvig.blogspot.com

”Mycket ryms i den här boken och det blir aldrig tråkigt, det kan jag lova!”

 

Biljana är inte kär

Om boken

Att vara kär eller inte kan vara ett komplicerat problem när man går i sexan. "Jag gillar en kille, som gillar en tjej, som gillar mej" ...

I den andra boken om Biljana har hennes tidigare bästis Emma börjat hänga med de coola tjejerna i skolan, de som röker och bara snackar om killar hela tiden. Biljana vill inte vara med dem men känner sig ändå sviken av Emma. När snygga, populära Kristoffer kommer till klassen och visar intresse för Biljana trappas konflikten mellan dem upp.

Daniel, som Biljana inte kunde låta bli att titta på hundra gånger om dagen tidigare, har blivit en tönt tycker hon. För att inte tala om mamma och pappa. Plötsligt stör hon sig på allt de gör. Och den nya tränaren vill toppa laget och inte låta alla vara med, det kommer att förstöra allt ...
Varför har allt blivit så annorlunda? Eller är det Biljana som har förändrats?

Martin Jonols

Biljana är inte kär

Relaterat