bok

Biljana är bäst!

Martin Jonols

Författare

Beskrivning

2010-03-04
Svenska
9-12

Författare

Martin Jonols

Biljana är tolv år och vänsterback i Östnora IF. Om två veckor ska de möta serieledarna Hammarby och Biljana är lika nervös som en groda hon såg i ögonen en gång precis innan hennes mamma körde över den med bilen.

Spänn fast säkerhetsbältet och var beredd på en hisnande färd in i tolvåriga Biljanas värld bland kompisar som sviker, en fotbollstränare som mest dillar om sin gamla idol Nobby Stiles och en pappa som har blivit av med taxijobbet för att han glömt hur man lägger i backen. Det är underhållning från första sidan.

Biljanas självförtroende är ganska dåligt i början. Hon blir extremt nervös inför matcherna och kan inte förstå varför hon påverkas så av snobblaget från Äppelhöjden och deras nedlåtande blickar. Och inte blir det bättre av att hennes bästis Emma pratar skit bakom ryggen på henne och att killen hon är kär i drar med sig sin urtöntiga kompis på deras första dejt. Men det mesta ordnar upp sig och Biljana lär sig säga ifrån och tro på sig själv, vilket är ett viktigt budskap till alla i den här åldern.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2010-03-04

Läsordning

0

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129670981

Antal Sidor

112

Ryggbredd (mm)

13

Höjd (mm)

206

Vikt (kg)

0.276

Bredd (mm)

157

Recensioner

www.gp.se

”en fröjd att läsa oavsett om man är intresserad av sporten i fråga eller inte”

"Jonols språk är ungt och fullt av överraskande bilder. Den lite truliga humorn, som speglar flickans livssyn, bryter sig ibland loss och då kan det bli hysteriskt roligt. Slutet är öppet, vilket förhoppningsvis är ett tecken på att fortsättning följer."Cecilia Nelson

”både roligt och spännande hela tiden!” /Hemmets Veckotidning

barnochungdomsbok.blogspot.com

”en härlig och galet rolig fotbollsbok”

Martin Jonols har skrivit en härlig och galet rolig fotbollsbok. Jag hoppas att det kommer fler böcker om Biljana, för det här är humor och pirr hela tiden.

www.bokcirklar.se

”Härlig spänning. Och en massa humor. Läs!”

svtplay.se

”en väldigt fin bok både för killar och tjejer” /Magnus Utvik

www.svd.se

”en gripande, rolig och spännande bok”

"Vid sidan av fotbollsdramatiken skapar Jonols ett fint porträtt av den kärlekstörstande Biljana och hennes brokiga familj. Och trots att här både finns förort och familjemisär slår det aldrig över i någon tröstlös offerstämning. Tvärtom blir det på en och samma gång en gripande, rolig och spännande bok."Svenska Dagbladet

www.malmo.se

”Jag blev förbluffad över hur verklighetstrogen boken är”

"Man måste inte älska fotboll för att ge sig i kast med Biljana är bäst!. Boken handlar lika mycket om hur det är att växa upp. Jag blev förbluffad över hur verklighetstrogen boken är. De händelser som sker i Biljanas vardag känns nästan som hämtade ur mina egna tidigare dagar. En medryckande och underhållande bok. Trots mörka stunder skänkte mig Biljana stor glädje tack vare sin sköna personlighet!"

boktradet.blogspot.com

”Betyg 4”

"Boken handlar mycket om att våga säga nej, att inte låta andra köra med sig. Och det är något som inte bara Biljana behöver lära sig. Boken är bra! Du behöver inte vara tokig i fotboll för att gilla den."

bibliotekshedvig.blogspot.com

”Mycket ryms i den här boken och det blir aldrig tråkigt, det kan jag lova!”

 

Biljana är inte kär

Om boken

Att vara kär eller inte kan vara ett komplicerat problem när man går i sexan. "Jag gillar en kille, som gillar en tjej, som gillar mej" ...

I den andra boken om Biljana har hennes tidigare bästis Emma börjat hänga med de coola tjejerna i skolan, de som röker och bara snackar om killar hela tiden. Biljana vill inte vara med dem men känner sig ändå sviken av Emma. När snygga, populära Kristoffer kommer till klassen och visar intresse för Biljana trappas konflikten mellan dem upp.

Daniel, som Biljana inte kunde låta bli att titta på hundra gånger om dagen tidigare, har blivit en tönt tycker hon. För att inte tala om mamma och pappa. Plötsligt stör hon sig på allt de gör. Och den nya tränaren vill toppa laget och inte låta alla vara med, det kommer att förstöra allt ...
Varför har allt blivit så annorlunda? Eller är det Biljana som har förändrats?

Martin Jonols

Biljana är inte kär

Relaterat

Kanske ett mirakel

Om boken

Ibland kan man inte göra annat än att blunda och hoppas på ett mirakel. Så är det för Ida, för just nu är allt verkligen kaos.
Först är det mamma. Som aldrig har några pengar och är helt upptagen av sin konst och sin nye kille. Nu ska hon dessutom vikariera som bildlärare på Idas skola. Katastrof! Sen är det morfar. Som jobbar natt och dag för att få uppfinningen klar till den stora tävlingen. Men han stör ju grannarna! Så nu säger hyresvärden att han kanske måste flytta, men vart ska han ta vägen? Katastrof igen! Och sist är det Alicia, som inte varit i skolan på veckor. För hennes mamma har cancer. Det måste vara jättehemskt! Inte för att Ida bryr sig, för Alicia och hon har aldrig varit vänner. Eller? Tur att Ida har sin kompis Ufuk. Och hunden Börje! För allt är lättare när man är flera. Och just nu behöver Ida all hjälp hon kan få …Vänskap, humor och tvära kast i den andra boken om Ida och Ufuk. Kanske ett mirakel är den fristående fortsättningen på Nån som jag.Röster om förra boken:Mycket skickligt skildrar Gerell det utbredda fenomenet att barn numera känner till det mesta om sina föräldrars vuxenliv; Ida märker på en sekund när mamma förbereder sig för en dejt.// Idas egna, hemliga tankar ljuder klart och rent, och till dem behöver många barn få lyssna.Martina MonteliusSydsvenskanHun har en god fornemmelse for de udfordringer, der knytter sig til at være en pige på vej i puberteten, og hun har gjort Ida til en troværdig og sympatisk hovedperson i en genkendelig verden, børn kan relatere til.Jette Holmgaard Greibewww.litteratursiden.dk”Jeg får lyst til at stille spørgsmålet: om ABC forlag har en særlig skandinavisk guldåre, hvor de bare kan blive ved med at importere kvalitetsbøger i en uendelig køre??For den her roman er endnu et bevis herpå. “En som mig” af Boel Gerell er en herlig tween- og nyudsprungen teen-roman, som handler ønsket om at passe ind.Mette Sofie Kirkedalwww.bogoplevelsen.dk/

Boel Gerell

Kanske ett mirakel

Tredje tecknet

Om boken

"Olivia log igen och skulle just gå, när någonting fick henne att ta en ny titt. Tjejen i spegeln hade naturligtvis lett tillbaka, men Olivia rynkade pannan och la huvudet på sned. Tjejen i spegeln gjorde likadant. Ändå var det någonting som inte riktigt stämde. Som om spegelbilden gjorde rörelserna lite, lite för sent. Olivia la prövande huvudet åt andra sidan. Spegelbilden också. En tiondels sekund för sent. Olivia stirrade förvånat på flickan i spegeln. Och plötsligt fick hon en egendomlig känsla av att hon inte visste vem det var hon såg. Att flickan som stirrade tillbaka inte var hon."

Ingelin Angerborns mysrysare Tredje tecknet börjar med en nyckel som inte verkar passa någonstans. Sen börjar Olivias katt Smilla bete sig underligt, hissen åker ner till källaren av sig själv, det dyker upp nyckelpigor lite varstans. Och de där orden hon själv skrivit i sitt block, "Jag är med dig", vad betyder de? Olivia drömmer märkliga drömmar om nätterna, en låda i skrivbordet öppnar sig hela tiden, hon tror det spökar i lägenheten, och allting blir bara mer och mer mystiskt. Att allt har att göra med när hon var bebis på barnhemmet i Colombia skulle hon aldrig kunna föreställa sig. Inte ens i sin vildaste fantasi.

Tredje tecknet är andlöst spännande läsning med en dramatisk och oväntad upplösning.

Ingelin Angerborn är oöverträffad när det gäller magisk realism för mellanåldern. Hon blandar det vardagliga och hemtama med det magiska på ett sånt sätt att allt känns möjligt.

Ingelin Angerborn

Tredje tecknet