Kay Thompson

Media

Pressbilder

Kay Thompson (1909-1998) var välkänd i USA redan på 50-talet, bl.a. som sångerska, skådespelerska, nattklubbsartist, kompositör, pianist och trägen gäst på Plaza. Men riktigt berömd blev hon först med böckerna om Eloise. Eloise är, enligt författarinnan, alla små flickor hon någonsin träffat i en person! Hon hämtade bl.a. inspiration från sin guddotter Liza Minelli.

Relaterat

Eloise

Om boken

Eloise är en liten flicka som bor på lyxhotellet Plaza i New York tillsammans med sin mops, sin sköldpadda och sin hårt prövade nanny Dadda. Eloise älskar Plaza! Där finns underbara möjligheter för en person som är så fantasifull och påhittig som hon. Eloise är en pest för hotellets personal och eleganta gäster, ändå älskar de henne!

Boken om Eloise kom ut i USA 1955, men den är ständigt lika efterfrågad och har tryckts i upplaga efter upplaga. För gamla och nya beundrare kommer hon alltid att springa omkring i korridorerna på Plaza. Så har hon också hedrats med en oljemålning i naturlig storlek som hänger i lobbyn på Plaza. Dit strömmar alla Eloise-fans, som också kan se hur Eloise bodde i verkligheten - på hotellet finns nämligen också ett rum som är inrett precis som Hilary Knight har tecknat det i boken.

I Sverige gavs boken ut för första gången 1958. Man behöver inte läsa många sidor innan man som svensk börjar hitta likheter mellan Eloise och en annan gränslös och påhittig barnbokskaraktär - Pippi Långstrump. Kanske med ett litet odrägligt stänk av Paris Hilton? Hur som helst så är Eloise en rolig bekantskap, och Hilary Knights fina tolkning i bild har gjort boken till en klassiker!

Kay Thompson, Hilary Knight

Eloise