Janne Schaffer

Foto av:

Magnus Liam Karlsson

Jan (Janne) Schaffer, är född 1945 i Stockholm. Han är gitarrist och kompositör, och kallas "Zebran" i Electric Banana Band. Janne har skrivit musiken till bandets låtar och till musikalen Banankontakt, och gjort filmmusiken till Repmånad, Hälsoresan och The Stig-Helmer Story.

Han har spelat på hälften av ABBAs mer än 100 låtar och på nästan alla Ted Gärdestads. Janne har också spelat in skivor med Cornelis, Barbro Hörberg, Björn Skifs med flera. Sammantaget har det blivit 14 soloskivor och spelning på mer än 5 000 titlar. Hans första soloskiva sålde guld och toppade listorna 1973. Janne belönades med en Grammis 1988 för bästa instrumentalskiva, Electric Graffiti. Han fick 2005 kunglig medalj, Illis quorum. År 2012 kom hans kritikerrosade självbiografi Mitt liv som Schaffer.

Janne turnerar fortfarande och samarbetar som solist med några av Sveriges främsta symfoniorkestrar.

Relaterat

Zingalongtajm med Electric Banana Band

Om boken

År 1980 ringde Lasse Åberg till Janne Schaffer och frågade om han ville vara med som zebra i ett djurinspirerat popband. Janne sa ja - resten är historia!

Sjung karaoke tillsammans med Electric Banana Band! 25 stycken kul och rockiga hits som "Banankontakt", "Zwampen" och "Min piraya Maja" finns i denna sångbok med digital spelare. Här finns också kul illustrationer av Lasse Åberg, fotografier, och en massa fakta om bandet.

Fröet till det som skulle komma att bli Electric Banana Band såddes redan 1976, då Lasse Åberg skapade barnprogramserien Trazan och Banarne.

Electric Banana Band, med Lasse Åberg, Klasse Möllberg och Janne Schaffer som frontfigurer, har släppt ett stort antal plattor. Flera har sålt guld och platina.

Janne Schaffer, Lasse Åberg, Lasse Åberg

Zingalongtajm med Electric Banana Band