Niki Nordenskjöld

Foto av:

Lotta Gustavsson

Niki Nordenskjöld, 1975–2014, växte upp i Göteborg. Hon var tecknare, formgivare och skådespelerska. Niki började tidigt utöva sina olika yrken: redan som femtonåring fick hon sin första huvudroll i den svensk-danska långfilmen och tv-serien Karlavagnen, och innan hon ens fyllt tjugo tecknade hon under ett års tid seriestrippen NIKI i Göteborgs-Posten.

Efter att ha gått linjen Grafisk form på Beckmans Designhögskola i Stockholm, bestämde sig Niki för att i stället satsa på skådespeleriet och utbildade sig på Stockholms Elementära Teaterskola. Niki var medlem i teatergruppen Orkestern, och de senaste åren har hon medverkat i diverse tv-, film- och teaterproduktioner.

2013 började Niki skriva på sin barndomsberättelse Bara vara Jojo. Hon skrev utifrån sina egna dagböcker och brev från tiden då hon var 10–12 år och hade precis lämnat in den slutliga versionen av sitt manus då hon hastigt insjuknade och avled.

I september 2015 debuterar Niki postumt med Bara vara Jojo.

Relaterat

Bara vara Jojo

Om boken

Jojo bor i ett stort hus i Göteborg med sina konstnärsföräldrar och lillebror. De har också hunden Hjalmar - som är väldigt väldigt snäll men också väldigt väldigt stor. Och tyvärr inte så väluppfostrad. Jojo skriver dagbok och vi får följa hennes tankar kring alltifrån vänskap och kärlek till hur sjutton man får tag i en majspipa när man ska leka Huckleberry Finn och Tom Sawyer.

Bara vara Jojo är en utvecklingsroman skriven utifrån Nikis Nordenskjölds egna dagboksanteckningar. Niki lyckas på pricken fånga mellanstadiebarnets osentimentala reflexioner, och man ömsom skrattar, ömsom lider med Jojo - men framför allt känner man igen sig.

"Dagboken är charmig och rolig på vissa ställen, samtidigt som den är filosofisk och intressant på andra ställen. Jag känner att eftersom det är riktiga dagböcker, som inte är skrivna av någon vuxen, så är inte huvudkaraktären så fördummad som de ofta blir i böcker om yngre barn."
Saga, 14 år

Niki Nordenskjöld, Niki Nordenskjöld

Bara vara Jojo