Valentina Villarreal Thibblin

Foto av:

Karl Thorson

Jag är född i Valparaiso, Chile 1982 och flyttade till Sverige tillsammans med mina föräldrar och min storebror när jag var fem år gammal. Jag lärde mig att skriva ganska tidigt och i grundskolan skrev jag ofta långa berättelser, teatermanus och gjorde egna tidningar som alla skulle läsa. På gymnasiet började jag intressera mig för journalistik. Jag gillade att göra research och dela med mig av allt det nya som jag upptäckt.

Jag började skriva manus till Alla mina sinnen 2010. Jag fick idén till boken under tiden som jag pluggade till lärare och var på praktik. På min praktik upplevde jag ofta att läsning av faktaböcker inte ansågs vara lika viktig som läsning av skönlitteratur, samt att de faktaböcker som eleverna läste antingen var för komplicerade eller för barnsliga och enkla. Böckerna öppnade inte heller upp för någon dialog, egna tankar och djupare funderingar.

Detta gjorde att jag började skissa på en faktabok med ett personligt uttryck som förklarade saker man funderat över, men inte riktigt förstått. Som var rolig och allvarlig och som väckte viktiga frågor och känslor. En faktabok som berörde och inte bara vände sig till en viss typ av läsare. Med boken ville jag skapa dialog och eftertanke och så ville jag ge mina läsare ett gott skratt. Jag brukar säga att jag har skrivit en fakta-kuriosa-bok om kroppens alla sinnen – synen, hörseln, luktsinnet, smaken, känseln och sjätte sinnet eller magkänslan, som jag även kallar det.

Idag jobbar jag som svensklärare på mellanstadiet och försöker uppmuntra mina elever att hitta lusten, viljan och modet att förmedla något. Vill man verkligen berätta något, då kan man lära sig att skriva bra.

Relaterat

Alla mina sinnen

Om boken

Har du hört den här förut?

"Leende guldbruna ögon, har jag förälskat mig i"

Va?! Kan ögon le?

Jovisst!

Ögat är faktiskt bäst på att visa vad vi känner och tänker vare sig det är glädje, sorg, trötthet, rädsla, ilska eller KÄRLEK. Det är därför vi brukar säga att ögonen är själens spegel.

Ett ögonblick: Ha ögon i nacken säger vi om någon som ständigt vakar över allt som händer.

Fantastiskt rolig och klurig bok av debuterande mellanstadieläraren Valentina Villarreal Thibblin och tecknaren Mia Nilsson. Vi får bekanta oss med synen, hörseln, lukten, smaken, känseln och det sjätte sinnet eller magkänslan, som Valentina kallar det. Varje del inleds med en bild och beskrivning av själva kroppsdelen som är knuten till sinnet.

Valentina berättar lekfullt och lättförståeligt om hur de olika sinnena fungerar. Hon blandar friskt historia, fakta och roliga språkliga uttryck allt illustrerat av Mia Nilsson på hennes säregna finurliga vis. Alla mina sinnen är ett måste för den vetgirige!

Valentina Villarreal Thibblin, Mia Nilsson Evidon

Alla mina sinnen