Elina Grandin

Media

Pressbilder

Relaterat

Hetero

Om boken

Vi är inte vana vid att heterosexualitet lyfts ut och granskas. Men det är just vad den här boken gör. På vilken grund bildas heterosexuella familjer? Hur har heterosar sex? Vem kan egentligen räkna sig som hetero? Hur hetero är djuren? Och är det ute att vara hetero? En revolutionerande bok, världen blir sig inte riktigt lik efter att man har läst den.

Nu kommer en ny, revolutionerande faktabok av Sandra Dahlén där heterosexualiteten sätts under lupp. Hur funkar egentligen en hetero?

Att vara heterosexuell betyder enligt Norstedts ordbok: "sexualdriftens inriktning mot motsatt kön". Så enkelt, och ändå inte. För varför delar vi egentligen upp folk efter vem de har sex med - vad ger det oss?
Det är frågan som Sandra Dahlén ställer i inledningen till Hetero. Grundligt undersöker hon sedan bl.a. hur hetero- och homosexualitet har fungerat historiskt, (och hur historien har tolkats för att rättfärdiga dagens normer), hur heterosar har sex och vad som egentligen ska räknas som heterosex, hur heterosexualiteten kan sätta käppar i hjulet för jämställdheten, hur det går till i djurvärlden - har de som säger att heterosexualitet är det "naturliga" verkligen rätt - om vi jämför med hur det fungerar hos djuren?
Fakta och resonemang varvas med roliga ögonöppnare, som t.ex. testen "Hur hetero är du?", intervjuer med kända heterosar, enkätfrågor om hur man ser att någon är hetero.

En revolutionerande bok, världen blir sig inte riktigt lik efter att man har läst den! "Hur ser heterosexuella ut?
Lotta Vilde Wahl: För några år sedan såg man tydligare på utseendet vilka kvinnor som var hetero - då var det page och mer striktare stil, nu är det svårare ... men det är definitivt bara heterokvinnor som har långa naglar. Heteromän har ofta få gester när de talar och dämpade färger på kläderna."

Sandra Dahlén är född 1974 och bosatt i Stockholm. Hon har jobbat åt RFSU och är frilansande sexualupplysare och utbildare. Hon har även hållit utbildningar i Indien och Tanzania.

Sandra Dahlén, Elina Grandin

Hetero