Lisa Kleinschmidt Lanning

Foto av:

Wolfgang Kleinschmidt

Så länge jag kan minnas har jag gjort bilder och tillverkat saker i diverse material. Jag föddes 1966 i Stockholm och växte upp i ett hem som var starkt präglat av att båda mina föräldrar hade gått på Konstfack. Hemmet fungerade till stor del som en skapande verkstad med tillgång till allt material man kan önska sig.

Det var ett naturligt val för mig att utbilda mig inom bild och form. Det blev ett år på Beckmans Designhögskola och två år på RMI Berghs School of Communication. 

I dag arbetar jag som grafisk fromgivare och illustratör med allt från reklamtrycksaker, tidningar, utställningsmaterial, till faktaböcker, kokböcker webb-illustrationer och läromedel. Jag tycker om bredden i mitt jobb och ser alltid till helheten i de projekt jag arbetar med. Grafisk form och illustration flätas ihop och mina illustrationer gränsar ofta till grafisk form eller mönster och när jag gör grafisk form jobbar jag ofta med handskrivna texter och handritade element.

När jag fick Marie Oskarssons text om Buster i handen, och frågan om jag ville göra bilderna till, blev jag otroligt glad. Jag gillade hennes text omedelbart och fann hennes växlingar mellan drömsk fantasivärld och verkligheten i ett sovrum, så inspirerande. Det gav mig möjligheten att lösa upp rummet och låta bilderna gränsa till det surrealistiska. Det har också varit en mycket spännande och utvecklande resa att få lära känna en barnbokskaraktär och vara med och forma honom.
 
Inspirationen till Buster och andra uppdrag hittar jag i allt möjligt. Föremål som jag känner för av någon anledning, det kan vara barnens leksaker, enkla resesouvenirer, vackra tyger och mönster eller mina katter som ofta ligger på skrivbordet när jag arbetar. Min stora familj och mötet med människor och att se mig om i världen är så klart också en viktig inspirationskälla.