Emma Virke

Foto av:

Magnus Liam Karlsson

Emma Virke är född 1974 i Stockholm och är verksam som illustratör, bildkonstnär, författare och grafisk formgivare. 2009 debuterade hon som bilderboksillustratör då hon vann Natur & Kulturs bilderbokstävling och fick illustrera Mops med text av Eva Lindström.

Sedan dess har hon givit ut tre egna böcker: Brevet till månen, Memmo och Mysen söker efter färger och Memmo och Mysen bråkar i vinden (Alvina Förlag). Hon har även fortsatt att illustrera andra författares texter, som Grethe Rottbölls Jon har ett svart hål i sitt röda hjärta (Bonnier Carlsen) och Månkan och jag har en hemlighet av Katarina Kieri (Rabén & Sjögren).

Emma Virke har en utbildning som journalist och fotograf vid Kalmars högskola och Arizona State University och har därefter studerat på Pernbys målarskola. Hon medverkar regelbundet i utställningar och har haft en rad separatutställningar.

Förutom bilderböcker gör Emma främst illustrationer till tidningar. Hennes skapande har belönats med flera stipendier, bland annat från Sveriges författarfond (2010 och 2012) och Konstnärsnämnden (2012). 2013 var hon en av 31 illustratörer som representerade Sverige på Barnboksmässan i Bologna.

Relaterat

Månkan och jag har en hemlighet

Om boken

"Jag har en hemlighet.
Det är min första.
Jag tänker på den så fort jag vaknar."

Det finns inget som killar så mycket i magen som en hemlighet man delar med sin bästis. Speciellt den första.
En hemlighet som man kan prata om och kanske gå och titta lite på ihop. I hela världen finns det ingen annan som vet om den. Jo, kanske några djur. Men inga andra människor.
Eller?

Katarina Kieri låter en flicka berätta om sin hemlighet i jagform. Tonen är innerlig och dramatisk, och låter oss ana något som nog är ännu större än själva hemligheten - att hon delar den med sin vän Månkan. Emma Virkes bilder är fantasifulla och uttrycksfulla collage där man kan lägga märke till flera små hemligheter om man ser efter noga.

Katarina Kieri, Emma Virke

Månkan och jag har en hemlighet