Flykten – prisad bilderbok om att tvingas fly

2016-03-21

Rabén & Sjögren fortsätter sitt engagemang för barn på flykt. Efter utdelningen av 30 000 böcker på arabiska till barn på flyktingförläggningar över hela landet i förra veckan kommer nu en gripande bilderbok som handlar om hur det kan vara att tvingas fly.

Sextio miljoner människor i världen är idag på flykt undan krig och konflikter, fler än under andra världskriget, och mer än hälften är barn. I bilderboken Flykten är det slut med leken vid havet. En mamma med sina två barn måste rädda sig själva undan kriget efter att pappan har dött. De tvingas fly sitt hem och ge sig ut på en livsfarlig resa mot ett liv i trygghet. Med sparsmakad text och bilder som fångar varje känsla av hot, utsatthet och hopp skildrar Francesca Sanna rädslan, flykten och den nödvändiga, svåra resan mot ett nytt hem.

Francesca Sanna om Flykten:
– Berättelsen började när jag mötte två flickor på en flyktingförläggning i Italien. Deras berättelse berörde mig starkt. Jag började samla på mig fler historier och intervjuade många människor från flera olika länder. När jag en tid senare började studera illustration vid universitetet 2014 ville jag berätta om det här i en bok. Nästan varje dag hör vi ord som "migranter" och "flyktingar" i nyhetsrapporteringen, men vi samtalar sällan direkt med människor som flytt. Den här boken är ett collage av sådana personliga historier. Den visar vilken enorm styrka som finns hos dessa människor.

Francesca Sanna är italienska, bosatt i Schweiz. Flykten är hennes debut. I februari i år vann hon en guldmedalj i bokklassen i Society of Illustrators in New Yorks årliga utställning med hundratals utvalda verk från hela världen. Priset beskrivs som en "illustratörernas Oscar".