Fem frågor till Peter Arrhenius och Ingela P Arrhenius

Foto av :

Foto: Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2016-03-23

I kungens spår är en spännande berättelse om Fanny Falk, som har det krångliga uppdraget att hålla ordning på att allt som någonsin hänt verkligen händer.

I kungens spår är den första delen i en ny serie om Fanny Falk. Berätta lite om boken Peter?

I kungens spår är en spännande berättelse om Fanny Falk, som har det krångliga uppdraget att hålla ordning på att allt som någonsin hänt verkligen händer. Det handlar om tidsresor och små, små skillnader som hotar att förändra allt, men också om helt omöjliga saker som hur man får någon i sin klass att förstå att man är kär i honom.

Vem ska läsa den, tycker du?

Jag tror min bok passar alla mellanstadiebarn som någon gång tänkt tanken: "tänk om inte farmor hade gått på den där dansen och träffat farfar – då hade inte pappa funnits och kunnat träffa mamma och det hade varit jättedåligt för lilla mig." Det är hisnande att tänka att allt vi gör får konsekvenser, att vi alla förändrar världen varje sekund.

Vad var det bästa med att skriva den?

Eftersom Fanny Falk reser i tiden har jag behövt läsa på om de historiska platserna och händelserna hon hamnar i. Till första boken har jag fått plugga mycket om 1500-talet och Gustav Vasas spännande flykt genom Sverige, och utan att avslöja för mycket kan jag berätta att jag inför bok två läser mycket om häxprocesserna på 1600-talet.

Tillsammans har ni skapat en lekfull och modern ABC-bok. Berätta lite om Bokstavspromenaden Ingela.

Jag har illustrerat en ABC-bok som min man Peter Arrhenius har skrivit. En bok på rim med två bokstäver per uppslag att lära sig. Den passar alla som vill lära sig bokstäver och tycker om en kul historia! Och förhoppningsvis blir den så fin att även alla som redan kan sina bokstäver ändå vill ha den. :)

Vad var det bästa med att illustrera den?

Jag bestämde mig från start att den skulle kännas lekfull. Så det har varit en utmaning att få varje uppslag att kännas spännande!

Relaterat

I kungens spår

Om boken

Fanny Falk hänger ofta i sin farfar Stickans urmakeri. Urmakeriet har varit i familjen i hundratals år. Kanske är det Fanny som ska ta över efter Stickan sen. I urmakeriet står ett enormt golvur. Som visserligen inte har fungerat de senaste sextio åren, men det har andra kvaliteter om man kliver in i luckan på urets framsida kan man färdas vart man vill i tid och rum.

Och inte nog med det, Stickan har en organisation: VAO vän av ordning. VAO håller koll på den historiska tidsordningen, det vill säga att saker och ting genom historien sker som de ska, tidsordningen kan nämligen störas, och då påverkar det vår tid.

Fanny får i uppdrag av VAO att åka tillbaka till 1520, Gustav Vasas tid. Det är vinter och iskallt i Dalarna, och hon måste hitta platsen där avgörandet ska ske. Med list och mycket mod lyckas hon med sitt uppdrag, att se till att Gustav Vasa får hjälp mot kung Kristian, han måste besegras!

En rolig och spännande historia, samtidigt som man får en liten historielektion på köpet. Passar utmärkt till slukare från åtta år och uppåt.

Peter Arrhenius

I kungens spår

Relaterade artiklar

Fem frågor till Peter Arrhenius och Ingela P Arrhenius

I kungens spår är en spännande berättelse om Fanny Falk, som har det krångliga uppdraget att hålla ordning på att allt som någonsin hänt verkligen händer.