Fantasin firar triumf i ”Fabians fest” av Marit Törnqvist

Publicerad:

2016-03-30

Fabians fest är en hyllning till barnets obändiga, sprudlande fantasi, lekfullhet och kreativitet. Den sorten som inte låter sig hejdas av några påbud eller måsten utan bryter glanslösheten och får livet att gnistra. Marit Törnqvists nya, livsbejakande bilderbok handlar om krocken mellan barnets fantasivärld och den vuxnes fyrkantiga, rationella.

En liten pojke och hans mamma ska på gå gatufest i staden. Men först måste mamma hitta festhatten och ballongen. Under tiden fantiserar Fabian högt om allt fantastiskt som ska hända. Med allt vildare spekulationer försöker han dra sin letande mamma in i den magiska världen, men hon lyssnar bara med ett halvt öra.

- Vi vuxna tror att vi lyssnar på barn, men egentligen gör vi inte det. Många föräldrar vill möta barnet på riktigt i deras värld, men blockeras av alla praktiska saker. Lennart Hellsing sa en gång: "Man ska radera vardagen ur almanackan". Den här boken handlar om det. Varför ska det finnas en vardag – det är det många barn som undrar! säger Marit Törnqvist.

I Fabians fest blir allting som Fabian fantiserar om verklighet: elefanter ersätter bilar, träden får hus med festande människor, klubbor växer på grenarna, en kanal med saft rinner 80 cm över de utvikbara boksidorna, och en tårta får fylla hela torget. Varsamt tar Fabian sin tveksamma mamma i handen och träder in i sin underbara värld...

När Fabians fest kom ut i Holland såldes 52 000 exemplar på en vecka.

Marit Törnqvist är författare och illustratör, född i Sverige men sedan många år bosatt i Amsterdam. Hon har fått åtskilliga priser och är inte minst känd för sitt mångåriga samarbete med Astrid Lindgren. Marit Törnqvist är shortlistad till den internationellt prestigefyllda H.C. Andersen-medaljen 2016.

Hör Marit berätta om Fabians fest, om mottagandet av boken i Holland och om sitt samarbete med Astrid Lindgren (3m50s):


Fabians fest av Marit Törnqvist
Rec.dag 2 april.

För rec.ex och kontakt med Marit Törnqvist kontakta
Karl Thorson, Kommunikationsansvarig
karl.thorson@rabensjogren.se
010-7442132

I vårt pressrum på http://bilder.rabensjogren.se finns omslagsbilder och författarporträtt att ladda ner.