Anna Arvidsson

Foto av:

Göran Segeholm

Anna Arvidsson, född 1978, bor i Stockholm och arbetar som kommunikatör. Ordbrodösen är hennes debutroman.

"Som läsare har jag ingen författare som jag utan tvekan väljer framför alla andra. Däremot har jag en favoritkänsla. När en historia framkallar den märker jag hur min puls ökar och hur jag liksom lutar mig framåt. Det brukar hända när hemligheter avslöjas, när val som tycktes obetydliga visar sig vara livsavgörande, när trådar knyts samman ... Ibland håller känslan i sig i några sidor, ibland i flera hundra. För mig är det ett slags berättandets magi.

Min debutroman började med ett ord som inte fanns. Det var oktober 2013 och jag gick min femte kurs på Skrivarakademin i Stockholm. Vi hade lektion en kväll i veckan, på dagarna var jag föräldraledig med tvillingar som just skulle fylla ett år. Efter en lektion satte jag mig direkt med nästa veckas uppgift. Jag behövde ett alias för en skribent, ett poetiskt, annorlunda ord. Klockan hade passerat midnatt, familjen sov och jag var trött. Ändå ville jag få ett första utkast klart. Ordbrodös, tänkte jag. Jag tyckte att det passade och lämnade in uppgiften veckan därpå.

Den uppgiften var klar, men ordet stannade kvar hos mig. Det gav inte en enda träff enligt Google och ändå kändes det inte påhittat. Jag kände att ordet borde finnas. Jag var tvungen att få veta vad en ordbrodös var.

Ordbrodösen handlar om kvinnor som kan styra andra människor med sina skrivna ord. Och om Alba som borde kunna, men inte kan. Den innehåller historier som flätas samman, hemligheter som avslöjas och sanningar som omprövas. Jag hoppas att den kommer att framkalla min favoritkänsla hos många läsare."

Relaterat

Ordbrodösen

Om boken

Med skrivna ord kan hon styra dina tankar och handlingar. Du märker aldrig när du blir hennes marionett.

I en värmländsk bruksort bor sedan århundraden tillbaka en säregen släkt. De har en stark ställning och en kraft som till varje pris måste hållas hemlig. Kvinnorna i släkten är ordbrodöser. Alba har aldrig önskat sig förmågan att styra andra människor, men accepterat att hennes framtid är utstakad. Hennes mor, mormor och mormors mor har alla fått kraften på sin artonårsdag. Inträdesprovet ska vara en ritual, inte ett verkligt test. När Alba misslyckas står alla handfallna. Ingen berättar vad de misstänker ligger bakom hennes oförmåga. Istället skickas Alba hastigt till en avlägsen släkting i Stockholm och bit för bit börjar hon själv lägga pusslet.
Men någon försöker hindra hennes sökande. Någon som inte skyr några medel för att nå sitt mål.
Någon som kan få vem som helst att lyda.

Anna Arvidssons debutroman är en andlöst spännande och originell berättelse om hemligheter och lögner, om de tysta krafter som finns inom oss och den svåra konsten att hitta sin egen väg.

Anna Arvidsson

Ordbrodösen

Relaterade artiklar

En av årets mest spännande debutromaner

Kvinnor som kan styra andra människor med sina skrivna ord, historier som flätas samman, hemligheter som avslöjas och sanningar som omprövas. Mot Anna Arvidsson, som debuterar med Ordbrodösen.