En av årets mest spännande debutromaner

Foto av :

Foto: Göran Segeholm

Publicerad:

2017-01-26

Kvinnor som kan styra andra människor med sina skrivna ord, historier som flätas samman, hemligheter som avslöjas och sanningar som omprövas. Mot Anna Arvidsson, som debuterar med Ordbrodösen.

Anna Arvidssons Ordbrodösen är en av årets mest spännande debutromaner. Vi ställde ett par frågor till henne.

Berätta lite om upprinnelsen till boken och om titeln Ordbrodösen.

– Mitt skrivande började just så, med titeln. Jag gick min femte kurs på Skrivarakademin i Stockholm och vi hade lektion en kväll i veckan. Efter en lektion satte jag mig direkt med nästa veckas uppgift. Jag behövde ett alias till en ung bloggare, ett poetiskt, annorlunda ord. Klockan hade passerat midnatt och jag var trött, men ville ändå få ett första utkast klart. Ordbrodös, tänkte jag. Jag tyckte att det passade och lämnade in uppgiften veckan därpå. 

Men ordet blev kvar hos mig och jag började fundera på vad en ordbrodös skulle kunna vara. Det gav inte en enda träff enligt Google, men jag kände att det *borde* få finnas. Några dagar senare visste jag och började skriva. Jag var föräldraledig med tvillingar som just skulle fylla ett år då. Det låter ju inte optimalt, men de sov bra och de sov samtidigt så jag lyckades få ihop tre till fyra skrivpass per dag. Jag började skriva i oktober 2013 och i mars 2014 hade jag ett första – väldigt långt! – råmanus färdigt. 

Din bok har redan fått flera fina omdömen, bl. a. av BTJ som menar att den ”har känslan av tidlös allåldersberättelse”. Hur tänker du själv kring bokens målgrupp?  

– Den recensionen gjorde mig så oerhört glad. När jag skrev tänkte jag inte på genre och jag såg inte heller en snäv åldersgrupp framför mig. Jag såg istället en person som älskade att läsa i de tidiga tonåren. Och jag tror att Ordbrodösen passar oavsett om den personen är fjorton, femton idag eller fyrtio, femtio. Min yngsta testläsare var tretton och min äldsta närmare sextio. De föll för samma saker.

Vilka författare – svenska eller utländska – inspireras du av?

– Jag har fått reaktioner på Ordbrodösen som "det här är Agnes Cecilia möter Cirkeln" och "mix av sällsam saga och modern thriller" och jag tror att det kan bero på att jag inte har en favoritgenre eller en specifik författare som jag har inspirerats av. Jag läser brett och har ett slags favoritkänsla när jag läser snarare än en enda favoritförfattare. Ska jag säga ett namn blir det Maria Gripe för hennes Skuggserie gav mig ett av mina allra starkaste läsminnen när jag var barn.

Vad ligger i framtiden, skriver du på något nytt?

– Inte än. Det har varit en väldigt intensiv höst och vinter! Men jag har två idéer som jag tänker kring. Och jag längtar efter att få skapa utrymme för dem.

Relaterat

Ordbrodösen

Om boken

Med skrivna ord kan hon styra dina tankar och handlingar. Du märker aldrig när du blir hennes marionett.

I en värmländsk bruksort bor sedan århundraden tillbaka en säregen släkt. De har en stark ställning och en kraft som till varje pris måste hållas hemlig. Kvinnorna i släkten är ordbrodöser. Alba har aldrig önskat sig förmågan att styra andra människor, men accepterat att hennes framtid är utstakad. Hennes mor, mormor och mormors mor har alla fått kraften på sin artonårsdag. Inträdesprovet ska vara en ritual, inte ett verkligt test. När Alba misslyckas står alla handfallna. Ingen berättar vad de misstänker ligger bakom hennes oförmåga. Istället skickas Alba hastigt till en avlägsen släkting i Stockholm och bit för bit börjar hon själv lägga pusslet.
Men någon försöker hindra hennes sökande. Någon som inte skyr några medel för att nå sitt mål.
Någon som kan få vem som helst att lyda.

Anna Arvidssons debutroman är en andlöst spännande och originell berättelse om hemligheter och lögner, om de tysta krafter som finns inom oss och den svåra konsten att hitta sin egen väg.

Anna Arvidsson

Ordbrodösen

Relaterade artiklar

En av årets mest spännande debutromaner

Kvinnor som kan styra andra människor med sina skrivna ord, historier som flätas samman, hemligheter som avslöjas och sanningar som omprövas. Mot Anna Arvidsson, som debuterar med Ordbrodösen.