Katarina Wennstam får Roks utmärkelse Årets Kvinnogärning

Publicerad:

2017-03-09

Roks utmärkelse Årets Kvinnogärning delas årligen ut till "någon som genom en anmärkningsvärd och signifikant gärning har bidragit till att mäns våld mot kvinnor lyfts fram i ljuset och visat att denna verklighet, som alltför många kvinnor lever i, också går att förändra".


Fotograf: Thron Ullberg

Utmärkelsen för 2016 går till journalisten och författaren Katarina Wennstam. I motiveringen skriver Roks styrelse:

"Katarina Wennstam belönas för sitt mod och för att hon envist bedriver ett enträget arbete mot mäns våld mot kvinnor och uppmärksammar konsekvenserna av könsmaktordningen, både som journalist och författare.

Det har gått 15 år sedan hennes första reportagebok Flickan och skulden – en bok om samhällets syn på våldtäkt. Den landade som en explosion, lästes och hyllades. Boken används fortfarande som kurslitteratur och har spelat roll i förändringar av sexualbrottslagstiftningen.

Vi lever just nu i en tid där feminismen och kvinnors demokratiska rättigheter är mer hotade än på länge, både i Sverige och runtom i världen. Katarina lyfter fram kvinnor och är en röst för de som inte alltid hörs. Hon står alltid på brottsutsatta kvinnors sida och deklarerar högt och tydligt budskapet: Du är inte ensam, och det var inte ditt fel."

"– Jag fortsätter att kämpa för kvinnors och tjejers rättigheter, inte minst genom min senaste reportagebok Flickan och skammen - en bok om samhällets syn på slampor. Jag tycker att det är så oerhört viktigt att belysa hur slut-shaming påverkar flickor och kvinnor både på nätet och i rättsväsendet", säger Katarina Wennstam.

I vår är debuterar Katarina Wennstam som ungdomsboksförfattare på Rabén & Sjögren. Boken, Flickan på hotellet, handlar om brott som drabbar kvinnor och kvinnor som löser brott och ser till att rättvisa skipas. I en intervju med P4 Stockholm säger Katarina att hon "ser väldigt mycket fram emot att få släppa karaktären Alex Skarp lös till sina läsare."