Tre frågor till Sara Villius – aktuell med boken Natten

Foto av :

Illustratör: Mari Kanstad Johnsen

Publicerad:

2017-05-12

Vad händer när natten kommer? Vad gör månen? Vart är räven på väg? Sara Villius debuterar som bilderboksförfattare med boken Natten, en fin och stämningsfull text om vad som händer på natten. Om ugglans äventyr, om vindens läten och om en flicka som bakar blåbärspaj, fast timmen är sen. Mari Kanstad Johnsens bilder är oemotståndliga och fulla av nattliga väsen. Perfekt bok att läsa vid sängkanten om och om och om igen.

Hur fick du idén till Natten?

Jag fick idén till Natten efter att ha jobbat i en förskolegrupp för 3-åringar. Jag satt väldigt länge i en soffa och läste och läste för barnen på ett vis som jag aldrig gjort förut. Det kändes till slut som att jag nådde barnbokens inre kärna. Då gick jag hem och skrev Natten.

Vad har du själv för förhållande till natten?

Åh, jag tycker förstås om natten! Jag brukar piggna till rätt sent på kvällen och tycker om att gå ut i min mörka trädgård. Titta på stjärnorna och känna doften av kaprifol.

Boken är illustrerad av Mari Kanstad Johnsen. Hur kom ni i kontakt med varandra och hur växte bilderna fram?

Jag ville hemskt gärna jobba med Mari och det visade sig att min förläggare Moa Brunnberg också hade Mari som en favorit, så vi frågade om hon ville illustrera Natten. Det ville hon gärna! Jag hade några små instruktioner till Mari; hunden "Hjärtat" skulle ha en hjärtformad fläck till exempel... Men annars fick hon helt fria händer. Det är enkelt att samarbeta med stjärnor!