”Barn har svårt att veta när vuxna går över gränsen”

Foto av :

Foto: Johanna Stenbeck

Publicerad:

2017-07-04

Julia Hansen har skrivit I paradisets källare, en serieroman om makt, bekräftelse och identitetssökande.

I paradisets källare är en självbiografisk serieroman som utspelar sig över tioårsperiod i min hemstad Nyköping. Boken utforskar teman som makt, bekräftelse och identitetssökande. När den nioåriga huvudpersonen Julias familj kastats ut från Jehovas vittnen hittar hon sitt nya paradis: en teaterförening för barn. Den blir hela hennes värld och hon avgudar teaterläraren. Men sakta börjar något att skava när elev efter elev blir utfrysta från gruppen och kraven hårdnar. Parallellt ökar också pressen att vara duktigast vilket leder Julia in i en självdestruktivitet som hon gör allt för att dölja. Hon slits mellan längtan att passa in och längtan att komma bort.

Boken tar upp tunga ämnen som mental press och psykisk misshandel, hur kom du på den här berättelsen?

– Jag ville skriva den här boken för att jag tror att många kan känna igen sig i den. Det finns många "stängda världar" som utomstående inte märker av. Jag har träffat folk med liknande historier som istället för en teaterskola utspelat sig på ridskolor eller konståkningsklubbar.

– Barn har svårt att veta när vuxna går över gränsen och det är heller inte lätt att som barn sätta ord på olika maktspel.

Vad har du mer på gång framöver?

– Nu ska jag arbeta med lite kortare projekt ett tag. Min arbetsprocess är väldigt intensiv när jag skriver böcker, och det behöver jag vila lite ifrån. Efter det ska jag ta semester och njuta av sommaren. Till hösten kommer jag nog att börja skriva på en bok igen, jag har redan massor med idéer!


Julia Hansen är född 1992 i Nyköping men nu är verksam i Malmö. Julia är utbildad på Serieskolan i Malmö och jobbar som personlig assistent vid sidan om tecknandet. 2015 kom Julias debutbok Det växer (Kolik förlag) om aborter i Sverige som uppmärksammats på ledarsidor, i morgonsoffor och på gräsrotsnivå av barnmorskor.

Relaterat

I Paradisets källare

Om boken

I en källare inne i stan finns det en dörr till paradiset. Genom en lapp på biblioteket upptäcker Julia denna magiska plats som tillhör en teatergrupp. Julia börjar i barngruppen och får lära sig att spela teater. Det blir en spännande, rolig, utmanande och en så belönande hobby.

Julia gillar att spela teater. De har teaterfester med popcorn och musik när de spelat upp sina pjäser för föräldrarna. Julia får ett större självförtroende i sitt nya sammanhang. Men efter ett tag vänder det och självdestruktivitet börjar gro i den stängda värld som en sån teatergrupp och andra stängda maktsfärer utgör.

Teaterläraren utnyttjar sin makt och barnen är i hennes våld. Varför fryser läraren ut vissa elever? Nya tankar planteras i Julia, som "om jag inte äter lunch så ser jag fin ut på scen". Så börjar smusslet inför mamma och det känns som om det verkliga livet bara utspelar sig där i källaren.
Vad är psykisk misshandel? Och hur kan man gömma detta för sin mamma?

Julia Hansen

I Paradisets källare

Relaterade artiklar

”Barn har svårt att veta när vuxna går över gränsen”

Julia Hansen har skrivit I paradisets källare, en serieroman om makt, bekräftelse och identitetssökande.